wicca and all things awesome -

Green Tara

green tara
I dag har jag renat lägenheten. Har ett litet altare i vardagsrummet tillägnat alla havs- och mångudinnor (tror jag säkert har nämnt det tidigare) och där har jag en skål som jag brukar fylla med vatten och salt och skvätta lite i rummen och rena med. I dag fick jag dock för mig att chanta lite också och kom att tänka på en jag hittade på nätet för länge sedan, en chant till Green Tara.


Jag sitter här och gör lite efterforskningar (från hemsidan:
http://www.khandro.net/deities_Tara1.htm#divine%20bodhisattva) och det visar sig finnas många olika Tara (vit och gul har jag hittat iallafall). Ordet TÂR ska tydligen betyda att korsa eller gå över, hon tjänar som en väg över till Nirvana. Roten till tar-  kan betyda träd, stjärna eller ögats pupill. I den indiska ortodoxa heliga traditionen, syftar tara till den andra av tio vägar för att nå befrielse.


Hennes ursprung är unikt. Hon har det mytologiska ursprunget som Gudinna, är en bodhisattva (en person som egentligen har nått upplysning men som väljer att återfödas på Jorden för att hjälpa andra att nå Nirvana) och anses vara en Buddha.


I vissa traditioner, bland annat den tibetanska, anses grön innehålla alla färger. Green Tara avbildas oftast som en 16-årig flicka med mörkt grön hud. Hennes vänstra hand visar tecknet för att bevilja skydd och håller i en blå näckros, medan den vänstra, som också håller en blomma, visar tecknet för välsignelse.  Green Tara hjälper oss att överkomma rädsla och ängslan och hennes anhängare tror att hon kan uppfylla önskningar, förskjuta alla typer av lidande och bringa lycka.


Bönen eller mantrat jag talade om i början lyder så här:


OM TARA TUTTARE, TURE SOHA
(uttalas: ome tar-ah two-tar-ah, two-ray so-ha)

På hemsidan http://www.medicinebuddha.org/tara.htm kan man läsa om ordens betydelse, men jag ska försöka sammanfatta.


OM
innehåller tre ljud AH, O och MM och betecknar de omätbara kvalitéerna hos ett upplyst väsens heliga kropp, tal och ande. Enligt vissa läror visar mantrat en väg till ett allvetande tillstånd. OM är målet och resten av mantrat är vägen.


TARA
är det befriande feminina. Hon befriar oss från de tre lägre rikenas lidande. Samsaras generella lidande (samsara betyder "vandring som pågår" och är den plats där vi lever för närvarande, men också en process där vi ständigt skapar den värld vi lever i. Så fort en värld rasar samman skapar vi en annan.), Nirvanas slaveri och det lyckliga tillståndet av frid. Idén är att man inte bara ska tänka på sin egen framåtskridning, utan också på andras. Det första TARA representerar alltså allt vi ska bli befriade från, den befriande vägen och målet till vilket Tara leder oss, ett allvetande tillstånd.


TUTTARE
betyder att fördriva alla rädslor. Det man främst skingrar är rädslan för illusioner:


* lidandet av tillbehör, som är som en stor störtflod
* lidandet av hat, som är som en eld
* lidandet av okunskap, som är som en elefant
* lidandet av avundsjuka, som är som en orm
* lidandet av stolthet, som är som ett lejon
* lidandet av girighet, som är som en boja
* lidandet av felaktiga perspektiv, som är som en tjuv
* lidandet av tvivel, som är som alkohol (eller möjligtvis ond ande)


Tara befriar oss alltså från lidandets sanna orsaker - karma och det kvävda sinne från vilket karma uppstår.


TURE
betyder hon som uppfyller all framgång, framgång både som målen hos de tre nivåerna men också till exempel framgång med företag eller med att praktisera vår dharma.


SOHA
"Må Taras välsignelser, som finns i mantrat OM TARA TUTTARE slå rot i våra hjärtan". Genom att be till Tara och recitera hennes mantra mottar vi hennes välsignelser.--------------------------------------------------------------------------------


Puh! Det var jobbigt att översätta. Speciellt eftersom jag inte är så insatt i ämnet heller, men det är utmanande att lära sig nya saker! Man märker ju tydligt att man inte kan sätta sig in i det här tankesättet eller systemet på en dag precis utan att det kräver mycket studier.  Hej och hå... Skulle vara spännande att studera religion. Nästa gång kanske jag skriver något om Quan Yin, som jag länge har varit intresserad av!


Nu ska jag försöka skriva min rapport som jag har lyckats smita från några timmar... ;-)

Oavsett vilken kultur en kvinna präglats av förstår hon intuitivt orden vild och kvinna. När kvinnor hör dessa ord väcks ett uråldrigt minne till liv. Det är minnen av vår absoluta, oförnekliga och oupplösliga släktskap med det vilda kvinnliga, en relation som kan ha blivit uttunnad genom vanskötsel, begravd under en långtgående domesticering, bannlyst av den omgivande kulturen eller med tiden obegriplig. Vi har kanske glömt hennes namn, vi svarar kanske inte när hon ropar våra namn, men inom oss, i märg och ben, känner vi henne, längtar vi till henne; vi vet att hon tillhör oss och vi henne.


(Clarissa Pinkola Estés: Kvinnor som slår följe med vargarna. s. 18)


Vandra i skönhet!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback