Återvänd

Låt naturen förvilda dig
Återvänd, återvänd

Hör skogen kalla på dig
Återvänd, återvänd

Den Gröne Mannen viskar ditt namn
Barkens läppar kysser din tinning,
raspigt och passionerat
Regndroppar ångar från ditt bröst

Återvänd, återvänd


(Ceriadwen, 2009)


Snabb respons

Snacka om snabb respons jag fick i dag! Jag kommenterade på ett inlägg hos Auranah där jag skrev att jag gärna skulle vilja köpa fler statyer. Ca 5 min senare loggade jag in på Tradera och tittade i min minneslista. Om 15 min skulle en auktion jag var intresserad av gå ut och jag hade helt glömt bort detta. Det blev lite budande, men jag vann den för 72 kr. Vilken tur jag hade! Jag ville gärna ha den, eftersom den gav mig lite Blodeuwedd-vibbar. :) Den är av trä och hela 30 cm hög.


Tack

Tack alla underbara människor för era kommentarer! Det känns fantastiskt att få bli stöttad av er.

Jag tror att det är våra smärtor, svårigheter och "skuggsidor" som i slutändan gör att vi kan känna ännu djupare medkänsla, ännu större livsmod och trofastare kärlek. Vi lider inte i onödan, jag tror helhjärtat att det gör oss mer mänskliga. Och att vara en hel, fullt kännande människa, det är inte så illa.

Tack, för att ni delar med mig vad jag delar med er och för att vi kan finna tröst och förståelse i varandras upplevelser.

"Det ljusnar redan när man utan att bli rädd törs se hur mörkt det faktiskt är." (Göran Palm)

memories

Jag önskar att jag kunde lösenordsskydda det här inlägget, men jag hittar ingen sådan funktion. Säkerligen kommer jag att ångra att jag skriver det här, men jag får väl radera det i så fall. Om ni bara vill läsa om wicca och inte om mig, föreslår jag att ni slutar läsa nu.

Saken är den att jag inte kan sova, jag låg och var alldeles ledsen i min säng, ledsen över saker i det förgångna. I stället för att ligga och älta kände jag att jag var tvungen att få det ur mig. Mina händer skakar nästan, kanske är det för att jag drack fyra koppar kaffe, eller för att jag inte är van att blotta mig. Men jag känner mig trygg med er som brukar läsa och kommentera. Och jag kan ju alltid radera, det kommer jag säkert att göra.

Jag började tänka tillbaka på min barndom. Min mamma har berättat att när jag var nio år sa jag att jag ville vara en häst, för hästar behövde inte gå till skolan. Min syster har berättat att jag sa att jag var en utomjording. Själv minns jag att jag brukade vilja vara en fågel, fågeln blev den ultimata frihetssymbolen för mig och är fortfarande ständigt återkommande i mina dikter. Hur som helst så har jag sedan en väldigt ung ålder känt att någon egenskap hos mig fattas, något som gör att jag kan leva här, att jag passar in och fungerar normalt. Jag saknar något. Sedan jag började skolan blev det stundom outhärdligt att leva under den pressen som fanns. Pressen att prestera bra, att vara som andra och att lyckas i andras ögon.

När jag var elva år skildes mina föräldrar. Det var i princip en odramatisk händelse, men självklart påverkade den mig. Pappa bodde kvar i huset och mamma flyttade till en liten lägenhet. Jag avskydde den. Jag delade rum med min ena syster och vårt sovrum var kalt och opersonligt. Vi hade varsin plastlåda att ha våra saker i (min var gul och hennes röd), men jag hade inte mycket mer än ritblock och pennor tror jag. En bild i mitt block minns jag väldigt tydligt, det var en man som blev grillad i elektriska stolen och hans ögon stod rätt ut. Min säng var smal men visserligen mjuk. Fast för mjuk. Jag avskydde att ligga där mitt i natten och lyssna på kyrkklockorna som ständigt klämtade utanför. Jag förknippar det bara med tårar. Man sjönk djupare och djupare ner i den där sängen.

I den vevan, jag kanske hade hunnit fylla tolv, skaffade jag mig en anteckningsbok. Den var i A5-format, svart med vinröda kanter tror jag och linjerade sidor. Jag rev ut en bit av ett blad och klistrade på omslaget. På lappen skrev jag "Sorgernas och tårarnas bok". Jag minns inte mycket av vad jag ritade och skrev däri. Det enda är sörjande människor på en kyrkogård, och en gravsten med mitt namn på. Jag minns att jag senare förstörde boken, rev ut sida för sida. Men jag minns inte riktigt tiden kring då jag skrev den. Jag tror att jag faktiskt har en minneslucka, att jag rent av har förträngt det. Men jag minns att jag ville dö, eller åtminstone inte finnas till. Jag har för mig att jag läste om självmord i någon tidning, där stod det att om man inte i detalj hade planerat hur det skulle gå till så var det ingen större fara. Jag hade faktiskt inte planerat något i detalj, jag visste inte hur jag ville gå tillväga.

Sedan blev det väl bättre antar jag, men när jag var 15 och gick i åttan eller nian krisade det till sig igen. Min mamma var då sambo med en man som jag tyckte väldigt, väldigt mycket om. Men han hade massa skulder som han inte hade berättat om, samlade räkningar på hög ända tills kronofogden knackade på dörren. Så han fick dra dit pepparn växte enligt min mamma. Jag minns "avskedsmiddagen", då min hals var som ett litet sugrör där maten på något vis skulle passera igenom. Stämningen var minst sagt tryckt och då han sa att han skulle gå började de bråka. Jag for upp från bordet och låste in mig på toaletten och grät. Han kom och knackade på och sa att han inte alls hade tänkt gå. Jag visste att han ljög men lät mig ändå tröstas. Efter att han hade flyttat började jag få veta om hans skulder. Innan dess hade jag skyllt allt på min mamma och varit rosenrasande på henne (men aldrig öppet såklart, eftersom min vrede alltid har suttit långt inne), jag ville inte alls lyssna när hon nu berättade hemska saker om någon jag älskade. Nu i efterhand förstår jag ju att hon ville ge en mer nyanserad bild, där allt inte var hennes fel.

Det blev sig inte riktigt likt sedan han flyttade. Ingen av oss förblev sig lik, allra minst jag och mamma. Jag blev väldigt deppig och hade även anfall som kan liknas vid ångestattacker. Det gick inget bra i skolan och det var en jämnårig tjej där som gärna gjorde min vardag till ett litet helvete. En gång stannade jag hemma två dagar i följd för att jag inte orkade möta henne. Min pappa frågade om det var därför men jag nekade. Jag vet att han inte trodde mig, men det var ändå aldrig någon som tog tag i sådana saker i min familj. Jag hade blivit mobbad på mellanstadiet också, men jag tror aldrig att mina föräldrar hörde av sig till skolan, även om vi pratade hemma om vad som försiggick. Kanske hade alla för fullt upp med sig själva? Eller var mobbningen inte tillräckligt allvarlig? Jag kom ju aldrig hem med blåmärken eller trasiga kläder, jag var bara omtörnad på insidan. De sa hemska saker till mig vid den här tiden i alla fall, till exempel att jag drog med mig hela familjen ner i djupet, att jag var självisk och att jag borde börja utöva någon sport, skaffa mig mer verklighetsförankrade intressen och "rycka upp mig". Lägger man ansvaret för hela familjen på en femtonårings axlar, ens retoriskt?

Det där med "verklighetsförankrade intressen" hade att göra med att jag vid den tiden började intressera mig mer och mer för esoteriska riktningar. Jag tror att jag sökte tröst i att det fanns en annan verklighet, en som jag mer kunde kontrollera (tyckte jag då) och där jag kanske var lite mer "rätt". Det skapade en känsla av sammanhang och ordning som jag inte hade i mitt "yttre" liv.

Det dröjde ända till första året på gymnasiet innan jag fick en tid hos BUP. Jag hade själv gått till skolsköterskan på högstadiet och sagt att jag ville ha hjälp. Åtminstone har jag aldrig dragit mig för att be om hjälp, det är alltid något. I över ett års tid träffade jag en underbar kvinna som hette Ann-Christin. Hon gav mig en mer positiv bild av mig själv. Hon sa att jag hade en stark kärna, att jag skulle bli en kvinnosaks-kvinna och att hon var imponerad över att jag redan läste böcker av Marianne Fredriksson. :)

Jag låter det sluta där, i det ljusa. Jag skulle kunna prata om fler tragiska saker och händelser (sådana bär vi ju alla med oss) men det har blivit nog med bekännelser. Tack för att ni har läst, en börda känns lättare när man delar den med andra, även om det bara är i tanken. Jag hoppas att ni inte har blivit avskräckta från att fortsätta följa min blogg.

Jag känner mig fortfarande inte trött fast klockan är 04.29. Jag surfar nog en stund och försöker sova sedan.

Det är så här det går

Jag sitter här och fasar för att gå ut. Det föll nämligen ett ton med snö igår. Lite skämtsamt sa jag att "Det är så här det går när sådana som jag inte firar Ostara!" ;). Hihi! Det är alldeles vitt och kallt ute, men solen verkar åtminstone vara på väg fram, jag ser en strimma över hustaken. Usch vad det är tidigt. Nej, jag måste iväg på seminariet och min man ska på jobbintervju idag. Håll tummarna!

Ostara då...

Ja, what about Ostara? Jag har varit så grymt upptagen att jag inte har hunnit tänka på det alls. Det som har snurrat runt i huvudet har varit praktiken, med allt vad det innebär, arbetsansökningar, studier... Rekreativa inslag finns inte. I helgen måste jag skriva en kursuppgift, på måndag är det VFU-dag (med information om krishantering i skolan, ungdomar och självmord etc.) och på tisdag lämnas examinationsuppgiften ut. Den ska in redan på fredag.

Jag får se om jag känner mig mer uppsluppen imorgon, för nu är jag dödstrött och har huvudvärk. Jag vaknade två gånger på morgonen innan klockan ringde, en gång av en mardröm. Usch, jag är en sådan klagomur just nu! Jag ska se Let´s Dance istället. :)

Norouz

Idag på vårdagjämningen firas -- förutom Ostara -- Norouz, det persiska nyåret. Norouz är persiska, newros kurdiska, och betyder "ny dag". Det är den största icke religiösa högtiden som firas av 200 miljoner människor i Iran, Kurdistan, Afghanistan, Tadzjikistan och på flera andra platser i världen, också av många i Sverige. Norouz-newroz som tydligen kan likställas med Sveriges midsommarfirande, är en hyllning till den fruktbara naturen och jorden och har firats i ca 4000 år. Precis som här i väst finns även ägget med som en viktig symbol. Guldfisken symboliserar fruktbarhet i iransk kultur.

Så här läser jag på en internetsida: Why this festival has survived? There have been major attempts by the Muslim rulers over the centuries to minimize it, ban it or get rid of it once and for all. The reasons for their failure should be sought in the spirit of this festival. Contrary to the Islamic traditions where death and martyrdom mark all the major rituals, No Ruz is a celebration of life.

Jag hade aldrig hört om den här högtiden tidigare! Inte förrän idag då jag kom hem och slog på tv:n, då visades ett program på tv4+. Studion var jättevackert dekorerad med blommor och härliga färger och den ena programledaren hade skimrande vårgröna kläder. :) Man fick bland annat se hur man lagar festmaten till norouz.
Här och här kan ni låta er inspireras, det verkar jättegott! Den persiska matkulturen räknas som världens äldsta.

Här kommer lite norouz-bilder!

 
 

Arbetsansökan

Nu har jag sökt mina första tre jobb i Jönköping! Man känner verkligen vilka skolor man vill och inte vill jobba på, beroende på hur de beskriver sin verksamhet... Håller tummarna för den skolan som verkar bäst, men de skickade 13 kluriga frågor till mig att besvara! Det är nästan något mytiskt över det, haha! :D

Nu ska jag stupa i säng, imorgon är sista dagen på praktiken. God natt!

Ny musik

Jag har förälskat mig i en ny låt. Det har inget med wicca att göra utan är endast här för mitt höga nöjes skull. ;)


Hon känner igen.

Jag älskar det, damen i new age-butiken har "känt" igen! Jag gick in i dag för att köpa mer rökelse och då frågade jag om folk hade hittat dit än? "Nej," svarade hon, "men jag känner att jag ska komma igång senare." Åter denna betoning på "känner". Och jag känner mig fortfarande jätteelak som gapskrattar. Tycker ni att jag är elak? :(

Målning med wacom

Igår gjorde jag och min man ett rent impulsköp på en produkt vi velat ha länge; en wacomplatta! Jag har sett vilka fina bilder som andra har åstadkommit med wacom och har varit jättesugen på att testa själv. Jag blev inte besviken. Hela kvällen och en stund på morgonen satt jag och målade i photoshop. Det var fantastiskt roligt och min inspiration till att skapa bilder levde verkligen upp. För ett första försök tycker jag att det blev ganska bra faktiskt. ;)


Mari Boine Persen

Lyssna på denna underbara låt och artist! Det är så vackert att jag nästan ryser...


Self Made

I dag mötte jag en otroligt cool person, en sådan som man blir ohjälpligt fascinerad och inspirerad av. En person som man skulle vilja sitta och prata med i timtal och ta del av hans eller hennes tankar och erfarenheter. En människa att beundra.

Kvinnan som jag pratade med i dag brukade vara en man. Förutom detta hade hon även varit med om saker jag bara kan drömma om att uppleva. Hon var öppen, beläst, positiv och klok.

Tanken efter att ha träffat henne var att man har så många val i livet, val man kanske inte inser att man besitter. När vi sitter instängda i ett litet, litet inre rum och inte ser någon väg ut, då kan vi alltid spränga gränserna. Sprängmedlet finns inom oss alla. Det är inbäddat i vår förmåga att fatta beslut. Att välja.

Jag vet inte om det är för att jag precis har undervisat om renässansen som jag tar fasta på det. Efter den mörka medeltiden började man sträva efter nya ideal, en mer positiv människosyn hämtad ur antiken. Man hade hög tilltro till människans potential och förmåga. Shakespeare skrev om "mästerstycket människan", och man tänkte nästan att människan kunde "skapa" sig själv. Self made...

I dag har jag träffat en renässansmänniska!

Jahapp

Domen lyder som följer. Eleverna går HR 2 på gymnasiet och läser svenska B. På provet om renässansen fick:

7 elever IG
3 elever G
1 elev VG
1 elev MVG
2 elever var frånvarande

Det första många sa när de kom in i klassrummet var i och för sig "När är omprovet?" vilket borde visa att de vet att de inte har läst på ordentligt. Ändå känns det lite som ett misslyckande för mig att så många inte blev godkända. Man undrar vad man hade kunnat göra annorlunda?

Jag kände mig åtminstone väldigt ansvarsfull när jag för några minuter sedan anmälde mig till en söka jobb-kurs i Lärarförbundets regi. Det känns som att jag har noll koll om hur man "bör" göra så det kan nog bli nyttigt. Man är ju rätt dum om man inte tar chansen...

Nähä, nu ska jag väl konstruera ett omprov då...


New Age, Old Tricks

Eftersom den nya new age-butiken hade stängt igår fick jag avlägga min visit i dag istället. Men jag tog en bild på delar av skyltfönstret igår eftersom jag tyckte att det var fint. Jag får ibland lite dåligt samvete för att jag gärna driver med new age, speciellt människorna som bekänner sig till rörelsen. Ni flummiga medelålders kvinnor med fluffigt hår och pastelliga kläder, jag älskar er på sätt och vis men ni är ofta så sjukt stereotypa! ;)

Nåväl. Jag närmar mig alltså den lilla butiken som lyser välkomnande i eftermiddagsdunklet. När den lilla klockan plingar och jag stiger in, möts min näsa av underbar rökelselukt. Jag ser ingen människa tills min blick faller på ett litet huvud flera decimeter nedanför mig själv. Från hemsidan känner jag igen hennes ena dotter från en bild, ganska märkligt. Ivrigt rusar hon till ett bakre rum och hojtar "Mamma, mamma det kom nån!" Jag skrattar lite och hälsar på mamman när hon kommer. Jag säger att det är kul att butiken har öppnat och att det äntligen går att köpa rökelse någonstans i närheten. Hon får mig att skriva upp mig på en lista så jag kan få ta del av nyheter och erbjudanden och berättar kort om mediala kurser som förväntas hållas i framtiden. "Yey..." tänker jag och printar plikttroget ner min mailadress.

Jag handlar två förpackningar med rökelse och upptäcker vid kassan rökelser som jag missat. "Jag får komma tillbaka." säger jag och skrattar. "Jo, jag kände det på mig." svarar hon och betonar kände, så att jag verkligen ska förstå att det har ryckt till i hennes mediala nerv. Först blir jag ställd, men sedan minns jag andra liknande personer jag har träffat och hur de också har varit måna om att försöka skapa en mystisk aura kring sig. Denna kvinna måste dessutom livnära sig på att andra upplever henne som medial och kompetent. Så med detta assimilerade intryck lämnar jag butiken halvfrustande av skratt.

Grön vår

Mina vänner, jag glömde bort att säga att våren är här! I dag åkte min Green Man upp på väggen, och i rabatterna tittar blommorna fram!
New age-butik

"Här blir inga barn gjorda!" höll jag på att skriva.

Skämt åsido, jag har inte haft så mycket energi på sistone att jag lyckats undvara lite till bloggen. Det rullar på här och jag hinner knappt stanna upp för att ta reda på var jag själv befinner mig. Det blir ju så ibland.

I dag sprang jag på en gammal bekant, hon som jag förr firade fullmånar med. Hon räckte över ett kort med lite info om en ny förening som hon och hennes vän ska starta. De skulle ha lite meditationer och sådant tydligen. Jag tyckte att det lät intressant och lovade att höra av mig för ytterligare information. Det är ju alltid roligt när något händer på hemmafronten. Av samma person fick jag även veta att vår lilla stad har fått sin första new age-butik. Kära jistanes! Det är bäst att jag besöker den snabbt innan den slår igen. ;) Ska se om de har några bra rökelser där, för vårt lager här hemma har börjat urholkas. Rökelse kan man inte ha för mycket av!

Ja, vad annars? Nu ska jag äta kladdkaka. Imorgon ska jag till universitetet så det ska bli skönt. Inga ungdomar så långt ögat kan se. ;)

Jag går väl förbi newage-butiken också, så en rapport om detta borde komma imorgon. Adios!

Lite funderingar

Hej och hå! Nu har jag suttit och gjort en skaplig planering över denna och nästa veckas lektioner. Nu ska jag väl slippa tänka så mycket på det?! Tror inte att ettorna kommer bli så glada på mig när jag berättar om den muntliga uppgiften dock... Det var två tjejer som sa i dag att de absolut inte ville framföra något inför hela klassen. Men de kommer i alla fall att få göra det i par, hoppas det blidkar dem något. Att undervisa om renässansen är åtminstone riktigt skojigt och den klassen är rätt duktig, men de är ju tvåor förstås och har fått växa till sig lite. :)

Annars är det sunkigt just nu eftersom jag har blivit förkyld. Har svårt att hålla energin uppe och vill mest bara sova, inte bra när man vill visa framfötterna på praktiken. Men jag ska kämpa på den här veckan och vila ut i helgen. Jag ska fan inte göra någonting! Det var nog bloggens första svordom tror/hoppas jag.

För att återknyta lite till bloggens huvudsakliga innehåll kan jag berätta att boken Circle of Fire som jag köpte på adlibris bokrea, visade sig vara helt okej. Den är förvisso inte utläst än, men intrycket hittills är lovande. Det de tar upp är i sig inget nytt, men perspektivet de granskar det ur är lite djupare än i många andra grundläggande böcker. Jag kan se att författarnas upplevelser av saker går hand i hand med mina egna. De skriver också med utgångspunkt i en initiatorisk tradition, till skillnad mot sååå många författare som skriver för solitära utövare.

Mer info om boken kommer nog senare.