Hornkrona

 
Den här "kronan" känner några av er igen från Facebook, men det kändes ju kanske lite mer naturligt att lägga upp den här! Jag har inte tänkt använda den i något speciellt syfte, utan blev mest bara inspirerad i vanlig ordning.
 
Den är väldigt enkel att göra: ta ståltråd i två varv och tryck till den så den passar din huvudform (plus lite extra). Bygg sedan upp hornen genom att vira mer ståltråd kring din första form. När du är någorlunda nöjd tar du och klipper till remsor av gipsbinda, ca 1 cm breda som du såklart fäster med vatten. Linda sedan in hela kronan tills den har det utseende du vill. Prova då och då så att den fortsätter att sitta bra. Om du har rätt redskap (det hade inte jag) kan du även putsa eller fila till den lite efteråt. Sedan målar du den som du vill, förslagsvis med akrylfärg eller hobbyfärg. Min är målad i färgen bränd umbra och sedan detaljmålad med guldfärg.
 
Eller varför inte göra en isblå med glitter så här till Yule?

Ljusens tid

 
När vi var och handlade på ICA idag, upptäckte jag dessa storpack med 8 guld- och silverljus. Jag kollade inte ens vad de kostade, utan grabbade åt mig ett packe av varje. Det måste hur som helst vara mycket billigare än att köpa styckljus för 10-15 kr.
 
Julen är verkligen guld- och silverljusens tid, övriga tider på året är de ganska svårfunna, så därför slog jag till. Den färgen på ljusen är nämligen mina favoriter när det kommer till altarljus som representation för Guden och Gudinnan, som jag lärde mig av min första lärare för så många år sedan... Oj vad tiden flyger förbi.

Ritual på rim?

Jag måste bara göra ett snabbt inlägg så här i frukosten. Jag sitter och jobbar på en ny ritual. Det är den första på länge och jag känner äntligen att jag är på rätt spår igen. Jag känner också att den kommer lite som ett resultat av boken jag recenserade för några dagar sedan. På något vis har det klarnat lite grann hur jag vill ha det, vilka element jag gillar osv.
 
Vid en av de senaste ritualerna jag skrev (vilket var så långt tillbaka som förra året) märkte jag att jag drog lite åt att skriva på rim. Det är något som håller på att blomma ut i ritualen jag skriver nu. Å ena sidan för det mina tankar till tv-serien Bewitched (som jag inte alls gillar) men å andra sidan gillar jag rytmen i det och att rim gör det lättare att minnas text.
 
I går föll äntligen, äntligen poletten ner vad gäller en viss del i ritualen som jag har funderat på i säkert flera år! Det är när man ska rena vattnet och saltet innan man renar cirkeln med det. Den traditionella texten på engelska lyder:
 
"I exorcise thee, O creature of Water, that thou cast out from Thee all the impurities and uncleannesses of the Spirits of the World of Phantasm, so they may harm me not, in the names of Aradia and Cernunnos."
 
"The Blessings of Aradia and Cernunnos be upon this creature of Salt, and let all malignity and hindrance be cast forth hencefrom, and let all good enter herein, for without Thee man cannot live, wherefore I bless thee and invoke thee, that thou mayest aid me." (http://www.sacred-texts.com/pag/gbos/gbos00.htm)
 
Länge, länge har jag funderat på en alternativ text. Inte en översättning, för det hade nog låtit konstigt i mitt övriga ritualspråk, nej, en egen prägel. Under åren har jag ibland försökt med olika (oftast spontana) ord, men inget har känts riktigt rätt. Och så i går lossnade det! På rim dessutom. Kort förvisso, men det innehöll vad jag vill ha sagt och det lät helt okej.
 
Det är så roligt när sådana där pusselbitar faller på plats. Undan för undan skapas de där bitarna, men oj vad långsamt det kan gå. Tänk om man hade tid och fokus nog att sitta och skriva oftare, då kanske det skulle hända lite snabbare!
 
Vad tänker ni om ritualer på rim? King eller kass?

Ser fram emot Yule...


För alla er som längtar efter ljuset, hoppas ni gillar min lilla dikt!

 

 

 

I hjärtat av mörkret jag stilla står

 

Men snart tänds hoppet och ljusen

 

Löftesbarnet bär på ännu en vår

 

Han tinar den mark som är frusen

 

I det mörkaste mörka var du som ett frö

 

Bidande, sovande, i djupaste frid

 

Men en kraft som din kan ej gömmas i snö

 

Och så vrids årshjulet mot en ljusare tid

 

 


Bokrecension

Jag har varit väldigt, väldigt dålig på att recensera de böcker jag har läst på sistone. Tyvärr kan jag ju villigt erkänna att det dessutom har varit få böcker. En bok som jag nämnde redan i mars var A Wiccan Bardo, Revisited, som jag köpte i London. Boken är skriven av Rev. Paul V. Beyerl och första upplagan kom ut 1989. Andra upplagan kom 1999 och den andra tryckningen av densamma 2010. En del av baksidestexten lyder: A far-ranging work of great beauty and insight, this book provides the reader with a rare opportunity to gaze into The Tradition of Lothlorien.

 

Jag blev intresserad av boken eftersom den utlovade insikt i en specifik tradition, men samtidigt kände jag mig mer än lite skeptisk. En tradition som hämtat namn från Sagan om ringen?! Till min fasa visade det sig även att de i riktningarna kallar in fyra elementar-enhörningar och det är ungefär så fluffigt som man kan få till det, enligt mig. En del av ritualerna som presenterades kändes likadana, och författaren anmärkte på att även vissa utövare hade invändningar mot dem. På sätt och vis blev början av boken ett avstamp i hur jag inte ville ha det, vilka saker jag själv skulle ändra på. Det var väldigt nyttiga reflektioner och ifrågasättanden.

 

En bit in i boken började dock pendeln att svänga lite och jag uppskattade flera delar. Genom texterna märkte man vilken tankemöda som låg bakom, hur mycket eftertänksamhet och många år av sammanfogande för att skapa denna tradition, som syftar till att föra människor från punkt A till punkt B. En del rituella texter man får ta del av är både välskrivna och poetiska, och kan definitivt tjäna som inspiration. Kapitlen jag tyckte bäst om var förmodligen de om initiering och ritual för en avliden, som var väldigt intrikat. Det är sällan en bok har inspirerat mig i så lika delar, både för vad den är och för vad den inte är.


Bra citat

På YT hörde jag förresten den keltiska traditionen förklaras som:
 
 
"A weaving of practice around mystery".
 
Enough said! 

Min första onlineritual!

 
 
 
Ja det är helt sant, nu har jag deltagit i mitt livs första onlineritual och jag måste säga att jag är positivt överraskad!
 
När jag tidigare har tänkt på onlineritualer så har det känts för modernt, flummigt och utan substans. Men när jag inte hade hunnit (eller kanske snarare orkat) planera ett samhainfirande, kändes det helt rätt att ta tillfället i akt när jag såg ett inlägg på forumet Wicca i fokus. Jag var nyfiken!
 
På kvällen ställde jag i ordning altaret och kände mig faktiskt lite pirrig och förväntansfull. Jag hade inte 100 % koll på hur själva ritualen skulle gå till, men det verkade ingå att både skriva lite och fysiskt göra ritualen själv hemma. Klockan 20.00 loggade jag in på chatten där vi skulle träffas och vi (ca 7 personer) och presenterade oss lite innan det drog igång. Jag tog med mig laptopen in till ritualrummet, satte igång musik, tände rökelse, ljus och försatte mig i rätt stämning. Det hade helt klart inte blivit samma känsla om jag hade suttit framför teven med datorn, som jag brukar. Det åligger verkligen varje individ i det läget att förbereda sig.
 
Det är självklart att denna upplevelse inte toppar att träffas i ett fysiskt sammanhang, men det är ändå ett gott substitut. När jag tänkte på att alla inblandade läste samma text och riktade sin uppmärksamhet mot samma håll, skapade det en känsla av gemenskap som jag först hade varit osäker på om jag över huvud taget skulle känna. 
 
Det är dock svårt att skapa en ritual som passar en grupp okända personer med olika erfarenheter, preferenser och inriktningar. För mig är språket väldigt viktigt, och jag märkte snabbt att ritualen var översatt från engelska till svenska. Det märktes på vissa meningars uppbyggnad och ordval, och det rubbade ibland stämningen lite för mig. Ibland använde jag egna ord istället, men det är ju också en frihet man har i det läget, eftersom man är ensam i rummet. Över lag tyckte jag dock om ritualen, och det var lagom nivå av delaktighet.
 
Efteråt diskuterade vi ritualen, ordvalen och våra intryck. Det var något jag uppskattade mycket, att förankra upplevelsen. Ritualen i sig tog ca 45 minuter, vilket jag tyckte var lagom. Det tyckte batteriet i min laptop också. I framtiden, om jag inte har en tydlig bild av vad jag vill göra, kan jag absolut tänka mig att deltaga igen. Jag kan också tänka mig att det kan vara bra för nybörjare, som vill ha en strukturerad och vägledd rituell upplevelse, men inte känner sig mogna för att träffa andra fullt ut.
 
Om ni vill veta mer om framtida onlineritualer från samma ställe, kan ni besöka http://www.nerthus.n.nu/. Kanske ses vi där någon gång!