Symaskin

Ursäkta att jag inte har skrivit på ett tag, det är nämligen så att jag tillbringar alla lediga stunder (och olediga) med min symaskin för tillfället. Min sista termin på lärarprogrammet innehåller också en massa mördande läsning! Jag återkommer förmodligen inte förrän nästa vecka så ha en skön helg! :)

Förändringens dörr


Jag står framför förändringens dörr. Min hand darrar när jag tvekande lyfter den och bankar med knogarna mot det mörka träet. Ett dovt ljud hörs inifrån och efter en stund, fotsteg. Jag håller andan, som för att dyka ner i okänt vatten. Hjärtat bankar som hos någon som ska kasta sig ut över ett stup. Man vet aldrig om vingarna vecklas ut för att famna vinden, eller om man faller. Fötterna tynger, som hos den som ska träda in i en mörk skog. Inget ljus över himlen lyser upp ens väg.

Trots ovissheten, en glädje. Att få trampa upp en egen stig, en stig som fortsätter framåt. Att få lära känna nya stenar, nya kullar, nya ängar att vila på.

Fotstegen har tystnat. Dörren glider sakta upp, ljudlöst. Innan jag träder in lämnar jag kvar det gamla, förbrukade utanför. Jag ska inte sakna det, min dräkt ska vara en annan.


Jag tränger mig in genom porten och marken under mina fötter är solvarm. Luften är klar att andas. När jag höjer min blick bländas jag först av strålarna. Sedan ser jag i horisonten,

en ny port.
Wiccaner på isIkväll började jag fundera över ett tydligt och vanligt fenomen bland utövare av wicca, nämligen att det är väldigt många som enligt dem själva någon gång har tagit ett "uppehåll", "gjort en paus" eller lagt sitt utövande "på is". Jag frågar mig om detta är lika vanligt inom andra religioner? Hur många muslimer tar till exempel en "paus" i sitt religionsutövande för att ägna sig åt annat eller för att de inte har tid?  Inte många skulle jag tro. Det här kan bero på många faktorer och nedan tänker jag utforska de jag själv kommer att tänka på:


Gruppgemenskap
Dels kan jag tänka mig att en orsak har att göra med gemenskapen man får i en grupp, eftersom de flesta wiccaner i Sverige är solitära utövare. De wiccaner jag har talat med om uppehåll har jag bara haft kontakt med på Internet, och vad jag vet har ingen av dem tillhört ett coven. Att tillhöra ett coven innebär att ha likasinnade att diskutera, lära sig av och utvecklas tillsammans med. Man blir ständigt "påmind" om wicca på ett annat sätt än när man är för sig själv.

Inom islam, som jag tog upp innan, har jag en fördom (?) om att det finns en mycket starkare, outtalat gruppkontroll som gör att man hänger sig åt religionen på ett annat sätt. Och detta gäller förstås alla tänkbara grupper!

Utforskarstadiet
Det kan ju också vara så att de många wiccaner jag har stött på har varit ganska nya inom wicca. De kanske hade läst några böcker, utövat ett tag men av en eller annan anledning låtit det rinna ut i sanden därför att de inte fick ut så mycket av det. Men ändå inte velat släppa det helt.

Svårigheter i utövandet
Den här punkten hör ihop med de två övre. Det kanske handlar om en solitär utövare som kommit en bit över utforskarstadiet men stött på problem av något slag. Dessa problem eller svårigheter upplevs inte som överkomliga att lösa utan hjälp, hjälp man alltså inte har tillgång till.

Ostrukturerat och kravlöst
Det här tror jag är den största boven i dramat: wicca kan uppfattas som ostrukturerat men framför allt kravlöst. Och vad händer när folk inte upplever att det finns krav eller tydliga riktlinjer, jo man börjar att tumma på strukturen. För vad gör det egentligen om man struntar i att fira en eller annan högtid? Förmodligen blir konsekvensen att man vid årets slut bara har firat ungefär tre av åtta högtider. I förlängningen urholkas kopplingen till årshjulet och naturens växlingar.

Ofta har jag önskat att wicca hade tydligare ramar och att jag tidigare hade ingått i en strukturerad gemenskap. Jag kan bli lite trött och irriterad på wiccaner som lovordar wicca som en man-kan-göra-lite-hur-man-vill-religion. Om alla skulle göra lite som de ville, vad skulle det då bli av wicca?! Skulle det som utgör wicca finnas då? Vad är det egentligen som utgör wicca? Enligt mig är yttre ramar en stor del av detta, då jag tror att det yttre avspeglar det inre och tvärt om.

Jag ska avsluta med några ord av min kloke man:

När man serveras ett smårgåsbord med för många val tappar man aptiten.


Tacksam

Jag är tacksam. Jag känner tacksamhet. Natten bär stjärnor och i havets hjärta bor kärleken, öm och stark. Vindens sus i träden lovar värme, marken under fötterna skälver. Vårens foster gror därunder, rör sig långsamt. Jag färdas framåt, jag åldras samman med jorden. Hennes rynkor är mina rynkor, mitt liv är hennes liv. Det finns en knut i halsen, av allt jag inte kan förklara, av allt som blir osagt. Världen är för stor, min förundran är för stor. Mysterierna gör mig stum.


Lärarfunderingar

I går inledde jag min allra sista termin på lärarprogrammet, vilket innebär att jag läser den sista kursen i pedagogik samt skriver ett examensarbete. "Framtiden" närmar sig med stormsteg, och det som hela tiden har känts så avlägset hägrar inte längre i horisonten. Ibland känner jag mig fortfarande orolig: kommer jag att klara det här? Har jag tillräckligt med ämneskunskaper, organisationsförmåga, social förmåga? Det är alltför lätt att tvivla på sig själv, men jag är trots allt inte rädd längre.

Man börjar fundera allt mer över sina egna värderingar, och över vilken sorts lärare man vill bli egentligen. Det finns vissa lärare som går efter talesättet "Le inte förrän november". Usch, det är verkligen inte jag! I en undersökning fick lärare och elever svara på hur de vill bli bemötta. Eleverna svarade att de inte ville visa respekt och inte samarbeta, förrän läraren visade genuin omsorg och respekt. Lärarna svarade att de inte ville ge respekt förrän eleverna erkände deras auktoritet och bevisade att de var samarbetsvilliga. De här krockande viljorna kan ge en negativ nedåtledande spiral. Jag känner att jag, både som vuxen och som lärare, har det största ansvaret att bjuda till och ta det första steget för att bygga relationen till och ett gott samarbete med eleverna.

Jag är tyvärr heller inte den som har en naturlig pondus, som eleverna magiskt tystnar för så fort jag går in i ett klassrum. Så vad jag verkligen måste "utnyttja" är just min omtänksamma sida för att vinna elevernas respekt. Det gäller att dra nytta av vad man har. Samtidigt som man måste vara tydlig och "hålla ramarna". I en artikel som jag läser just nu, står det att eleverna anser att en kompetent lärare är han/hon som är:
bestämd
rättvis
respektfull
vänlig
humoristisk
kan förklara
ser till att arbetet blir gjort

Så, det är en hel del man har att leva upp till. Jag kan inte riktigt se att man skulle kunna införliva dessa egenskaper genom att sätta på ett stenansikte och inte le mot eleverna förrän efter en termin. Det låter faktiskt helt absurt! Nej, även fast man på ett plan går in i en lärarroll (och detta är positivt), tror jag ändå på att vara skapligt genuin. Eleverna märker nämligen snabbt om man inte är det och då är det ganska kört med trovärdigheten.

Reflektion

Jag smyger mig till ett litet inlägg, trots att jag sitter och färdigställer en portfolio som ska lämnas in imorgon. Ett ord som man avskyr efter att ha läst den här kursen är "reflektion", som man i akademikerkretsar också gillar att stava "reflexion". Allt ska reflekteras kring, övningar, grupprocessen, artiklar, hur många gram navelludd man lyckats samla ihop under kursens gång, etc. Man blir riktigt, riktigt knäpp och överanalyserande. Vi reflekterar för att synliggöra lärandet, men det går faktiskt lite överstyr när man nästan kräks över konceptet. Nåväl, i natt ska jag jobba och imorgon lämnar jag in det. Förhoppningsvis slipper jag se det mer sedan!

Jag har inte haft fler mardrömmar, i natt drömde jag mest om museum, matsalar och vildkatter. Haha. Jag kan dock lugna er med att mardrömmarna inte stör mig så mycket, jag far inte illa av dem. Men tack, ni som har oroat er! ;)

I går visade min man mig ett program som man kan göra musik i, ACID pro 6.0. Det går att ladda ner små musiksnuttar som man kan klippa och klistra ihop till egna musikstycken. Så mitt nuvarande projekt är att tonsätta en dikt av William Blake,
Cradle Song. När jag är färdig kan jag länka ifall någon skulle vara nyfiken. :) Det känns lite fuskigt att klippa ihop musik som man inte har spelat själv, men jag kan ju faktiskt inte spela stråkar, så vad gör man?! Det låter väldigt fint i alla fall och det är ju faktiskt jag som har komponerat det. Hehe.

Håll gärna tummarna för mig ikväll/natt och sänd mig energi så jag kan slutföra den sabla portfolion!

En hemsk dröm

Suck! Jag vaknade med fullskalig huvudvärk och ömma axlar och nacke. Dessutom mådde jag dåligt efter en obehaglig passage i en annars spännande dröm.

I drömmen hade jag varit ute på landet, i ett hus vid en sjö. Jag var där med en präst och en prästinna. Prästen hade kort mörkt hår och kort mörkt helskägg och en lång svart dräkt. Vid ett tillfälle stod han ute i sjön, som var långgrund. Det var en sådan vacker bild när han stod där, med det speglande vattnet under sig och den blå solvarma himlen över sig. Jag tänkte att jag var tvungen att hålla kvar intrycket, så att jag kunde måla av honom senare.

Han gick in mot stranden och fram till mig och prästinnan. Hon berättade att jag hade tänkt byta kraftnamn. Han frågade vilket och jag sa det. Då berättade han att han hade känt en kvinna med det namnet, räknade upp hennes egenskaper, och sa att det var skönt att se att hennes själ levde vidare.

Senare på kvällen skulle vi ha en ritual. Nej usch, jag kan faktiskt inte skriva detaljerat om det här, för det är för hemskt. Jag skäms för att jag över huvud taget har drömt det, men jag dödade mina katter. Medan jag gjorde det kände jag ingenting, men sedan var det som att det slog mig, som om ett mer vardagligt medvetande trängde sig igenom. Jag gick till en toalett, vred igång kranarna och började gråta. Jag grät och grät och såg mig i spegeln, där mina ögon lyste tillbaka mot mig. Sedan vaknade jag som sagt med huvudvärken.

Dröm: gas

Jag ska strax åka till universitetet, men var tvungen att skriva av mig om nattens dröm. Den var minst sagt disturbing. :(

Så, okej jag befinner mig i någon slags källare med Hitler (fast honom såg jag aldrig, det var någon underhuggare som hojtade ut order). Jag är en man i trettioårsåldern och iklädd en sådan när typisk naziskuniform. Runt omkring mig finns män i min ålder, klädda på samma sätt. Jag står i slutet av trappan upp från källaren, när en order ges och någon form av gas släpps ut. Min uppgift är att ta mig uppför trappan -- jag har tydligen fått något slags vaccin mot gasen -- och rapportera läget till några andra. Men de som står i trappan har inte fått något vaccin, de är själva experimentet. Män som är yngre än jag. Jag försöker ta mig förbi dem i trappan, men de har plötsligt stelnat till och står vita och orörliga. Trappan är brant och smal, de ramlar nästan över mig när jag desperat knuffar mig förbi. De står upp fast de redan har dött och huden på någras ansikten har dragits tillbaka så att de nästan ser ut som skelett. Det känns omöjligt att komma förbi dem och det känns som att jag ska drunkna i ett hav av lik...


Låter trevligt va?!

Filmlista!

Jag tycker mycket om att kolla på film, så jag var tvungen att sno den här listan från Gealach! Gör det ni också! Sammanlagt fick jag 131. Hur många får du? :)


( ) Rocky Horror Picture Show
(x) Grease
(x) Pirates of the Caribbean
(x) Pirates of the Caribbean 2: Dead Man's Chest
( ) Boondock Saints
(x ) Fight Club
( ) Starsky and Hutch
(x) Neverending Story
( ) Blazing Saddles
( ) Airplane
Total: 5


( ) The Princess Bride
( ) Anchorman
(x) Napoleon Dynamite
(x) Labyrinth
(x) Saw
(x) Saw II
( ) White Noise
(x) White Oleander
(x) Anger Management
( ) 50 First Dates
(x) The Princess Diaries
(x) The Princess Diaries 2: Royal Engagement
Total so far: 13


(x ) Scream
(x) Scream 2
(x) Scream 3
(x) Scary Movie
(x) Scary Movie 2
(x) Scary Movie 3
( ) Scary Movie 4
(x ) American Pie
( ) American Pie 2
(x) American Wedding
( ) American Pie Band Camp
Total so far: 21


(x) Harry Potter 1
(x) Harry Potter 2
(x) Harry Potter 3
(x) Harry Potter 4
(x) Resident Evil 1
(x) Resident Evil 2
(x ) The Wedding Singer
( ) Little Black Book
(x) The Village
( ) Lilo & Stitch
Total so far: 29


(x) Finding Nemo
( ) Finding Neverland
(x) Signs
(x) The Grinch
(x) Texas Chainsaw Massacre
( ) Texas Chainsaw Massacre: The Beginning
( ) White Chicks
(x) Butterfly Effect
(x) 13 Going on 30
(x) I, Robot
( ) Robots
Total so far: 36


( ) Dodgeball: A True Underdog Story
( ) Universal Soldier
(x) Lemony Snicket: A Series Of Unfortunate Events
( ) Along Came Polly
(x) Deep Impact
( ) KingPin
(x) Never Been Kissed
( ) Meet The Parents
( ) Meet the Fockers
( ) Eight Crazy Nights
( ) Joe Dirt
(x) KING KONG
Total so far: 40


( ) A Cinderella Story
(x) The Terminal
( ) The Lizzie McGuire Movie
( ) Passport to Paris
(x) Dumb & Dumber
( ) Dumber & Dumberer
(x) Final Destination
(x) Final Destination 2
( ) Final Destination 3
( ) Halloween
(x) The Ring
( ) The Ring 2
( ) Surviving X-MAS
(x) Flubber
Total so far: 46


( ) Harold & Kumar Go To White Castle
(x) Practical Magic
(x) Chicago
(x) Ghost Ship
(x) From Hell
(x) Hellboy
(x) Secret Window
( ) I Am Sam
( ) The Whole Nine Yards
( ) The Whole Ten Yards
Total so far: 52


(x) The Day After Tomorrow
( ) Child's Play
( ) Seed of Chucky
( ) Bride of Chucky
(x) Ten Things I Hate About You
( ) Just Married
(x) Gothika
(x) Nightmare on Elm Street
( ) Sixteen Candles
( ) Remember the Titans
( ) Coach Carter
(x) The Grudge
( ) The Grudge 2
(x) The Mask
( ) Son Of The Mask
Total so far: 58


( ) Bad Boys
( ) Bad Boys 2
( ) Joy Ride
(x) Lucky Number Slevin
( ) Ocean's Eleven
( ) Ocean's Twelve
(x) Bourne Identity
(x) Bourne Supremecy
( ) Lone Star
( ) Bedazzled
(x) Predator I
(x) Predator II
(x) The Fog
(x) Ice Age
( ) Ice Age 2: The Meltdown
( ) Curious George
Total so far: 65


(x) Independence Day
( ) Cujo
( ) A Bronx Tale
( ) Darkness Falls
(x) Christine
(x) ET
( ) Children of the Corn
( ) My Bosses Daughter
(x) Maid in Manhattan
(x) War of the Worlds
() Rush Hour
() Rush Hour 2
Total so far: 70


( ) Best Bet
(x) How to Lose a Guy in 10 Days
(x) She's All That
(x) Calendar Girls
( ) Sideways
(x ) Mars Attacks
( ) Event Horizon
(x) Ever After
(x) Wizard of Oz
(x) Forrest Gump
(x) Big Trouble in Little China
(x) The Terminator
(x) The Terminator 2
(x) The Terminator 3
Total so far: 81


(x) X-Men
(x) X-2
(x) X-3
(x) Spider-Man
(x) Spider-Man 2
( ) Sky High
( ) Jeepers Creepers
(x) Jeepers Creepers 2
( ) Catch Me If You Can
(x) The Little Mermaid
(x) Freaky Friday
(x) Reign of Fire
( ) The Skulls
(x) Cruel Intentions
(x) Cruel Intentions 2
( ) The Hot Chick
(x) Shrek
(x) Shrek 2
Total so far: 94


( ) Swimfan
( ) Miracle on 34th street
( ) Old School
( ) The Notebook
(x) K-Pax
( ) Krippendorf's Tribe
( ) A Walk to Remember
( ) Ice Castles
( ) Boogeyman
( ) The 40-year-old Virgin
Total so far: 95


(x) Lord of the Rings Fellowship of the Ring
(x) Lord of the Rings The Two Towers
(x) Lord of the Rings Return Of the King
(x) Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark
(x) Indiana Jones and the Temple of Doom
(x) Indiana Jones and the Last Crusade
Total so far: 101


( ) Baseketball
(x) Hostel
( ) Waiting for Guffman
(x) House of 1000 Corpses
( ) Devils Rejects
(x) Elf
(x) Highlander
( ) Mothman Prophecies
(x) American History X
( ) Three
Total so Far: 105
 

( ) The Jacket
( ) Kung Fu Hustle
( ) Shaolin Soccer
( ) Night Watch
(x) Monsters Inc.
(x) Titanic
(x) Monty Python and the Holy Grail
(x) Shaun Of the Dead
( ) Willard
Total so far: 110


( ) High Tension
( ) Club Dread
( ) Hulk
(x) Dawn Of the Dead
(x) Hook
(x) Chronicles Of Narnia: The Lion the Witch and the Wardrobe
(x) 28 days later
( ) Orgazmo
( ) Phantasm
(x) Waterworld
Total so far: 115


(x) Kill Bill vol 1
(x) Kill Bill vol 2
( ) Mortal Kombat
( ) Wolf Creek
(x) Kingdom of Heaven
( ) the Hills Have Eyes
( ) I Spit on Your Grave aka the Day of the Woman
( ) The Last House on the Left
( ) Re-Animator
( ) Army of Darkness
Total so far: 118

(x) Star Wars Ep. I The Phantom Menace
(x) Star Wars Ep. II Attack of the Clones
(x) Star Wars Ep. III Revenge of the Sith
(x) Star Wars Ep. IV A New Hope
(x) Star Wars Ep. V The Empire Strikes Back
(x) Star Wars Ep. VI Return of the Jedi
( ) Ewoks Caravan Of Courage
( ) Ewoks The Battle For Endor
Total so far: 124


(x) The Matrix
(x) The Matrix Revolutions
(x) Animatrix
( ) Evil Dead
( ) Evil Dead 2
(x) Team America: World Police
(x) Red Dragon
(x ) Silence of the Lambs
(x) Hannibal


Klick

Ni kommer väl ihåg att göra ett gratis klick för skogen?Super-wand

Usch, vi har fått virus på datorn. Ungefär var femte minut ploppar det upp virusvarningar som man får deleta. Tre stycken. Tyvärr måste jag sitta här för att jobba, eftersom maken tog med den bärbara till opponeringen för C-uppsatsen. Hoppas det går bra för honom i dag, då kan han raka av sig skägget! :D

I går satt jag och läste på ett forum för fotografer, där en tjej frågade om vilken grundutrustning som behövdes. Svaren hon fick förstod jag inte mycket av, så jag sa suckande till pojkvännen: "Det finns så mycket olika redskap som jag inte ens har en aning om. Det känns som att jag befinner mig på stenåldern!" Då utbrast han något i stil med: "Vad kan de ha som inte du har då? Någon slags super-wand?!" Jag blev stum av förvirring medan han fortsatte prata och förvirringen rådde mellan oss i några sekunder tills vi hade rett ut att jag inte tittade på någon slags wicca-sida, utan en foto-sida. "Hur skulle jag kunna veta det? Hur ofta är du inne på foto-forum och inte wicca-forum?"

Gryning!

Morgonstund har guld i mun, heter det ju. I dag har jag gjort ett tappert försök att vända dygnet rätt genom att gå upp klockan 07.00, då maken skulle upp och jobba. Jag hade vaknat av mig själv några minuter innan, efter en mardröm om rutten lax, så det var inga större problem att komma upp. Sedan mös jag i soffan i morgonrock och en filt. Lägenheten är kall så här års. När älsklingen hade gått satte jag igång en dvd med Gilmore Girls, som han gav mig för ett tag sedan. Varannan minut sprang jag till fönstret för att se gryningen komma, det är ju inte ofta som jag frivilligt är vaken då.

Mitt starkaste minne av en soluppgång var när jag i femman sov över på skolan med min klass. Tidigare den natten hade jag högläst den läskigaste spökhistorien jag visste, August Derleths Metronomen. Den fanns med i en antologi min mamma hade (jag skriver hade, eftersom den nu står i min bokhylla) som hette Tretton kring mordet (Originaltitel Bar the Doors), noveller valda av Alfred Hitchcock naturligtvis. Har ni spenderat natten på en skola, vet ni förmodligen hur svårt det är att sova. Så när det första bleka ljuset syntes över himlen, satt jag uppflugen i ett av klassrummets enorma fönster och tittade. Jag minns att jag hade på mig min pappas varma tröja, som var klarblå- och orangerandig. Jag minns att jag kände mig trygg.

Nåväl, här kommer lite bilder. Klicka för förstoring! Katten var så söt där hon satt och solade sig. :)

   

Funderingar

Nu har jag mediterat och funderat lite, och kommit underfund med att de problem jag har med en viss gudinna förmodligen är problem jag har med mig själv. Det har skett lite av en "dubbelexponering", då man plötsligt inser att man "lever en myt". Jag vet inte riktigt hur jag ska gå vidare med det. Jag kunde inte låta bli att dra ett tarotkort och då fick jag bekräftat att jag åtminstone är inne på rätt spår. Även om kortet jag drog också verkade höra samman med ett annan beslut jag tog i dag; ett nytt kraftnamn. ;)

Gah!

Suck! På en timme har jag skrivit två meningar. Måste bli klar med skolarbetet...Den här fina bilden har jag snott från
Sarah :)

Svävande

Just nu svävar jag på moln! Jag är saligt hög på kaffe och har just fått veta att jag slipper åka till universitetet en hel vecka till! Nu ska jag vara duktig och göra klart lite skolarbete som jag har skjutit framför mig. Jag har precis skickat in min reviderade uppsats till handledaren så det är en sak mindre åtminstone. Nu ska jag bara skriva lite reflektioner, vilket kan vara nog så jobbigt.

Igår köpte jag en grön skrivbok. I butiken såg färgen helt okej ut, men väl hemma förfasade jag mig. Den är neont snorgrön! Jag förstår inte hur jag kunde köpa den. Men det är ju innehållet som räknas, och innehållet i denna bok ska bli lektionsförslag. För ibland, once i a bluemoon, kommer jag på riktigt fyndiga saker att utsätta elever i svenska för. Och då vill jag såklart minnas dem tills jag kan sätta mina ondsinta planer i verket!

Tyvärr har jag nog inget att skriva om wicca just nu. Jag håller mest på och läser om Jung, arketyper och myter. :)

Verkligt vs overkligt

I förrgår gick jag och lade mig med existentiell ångest. Så här i efterhand kanske man kan fnissa lite åt det. Hehe, men förmodligen inte. I alla fall så följde funderingarna med in i drömmarna. Framåt morgonen hade jag en ovanlig mardröm, inte att jag var någon konstig eller att något läskigt hände mig. Grejen var att jag var ingen! En kvinna berättade för mig att jag inte existerade, att jag egentligen var min vän Angelika. Jag undrade hur jag hade lyckats vara gravid och föda barn utan att ens märka det (!), men så var det. Och det som var jag, som jag trodde utgjorde essensen av mig, det fanns inte alls. Det var bara en fantasi, en illusion. Det fanns inget "jag"!

Man börjar ju fundera över vad som är verkligt och vad som inte är det. Just nu håller jag på och läser det sista kapitlet i boken "Försvar för Djävulen. Arketypisk psykologi." av Claes Janssen. Jag köpte boken för åratal sedan men har inte läst den (precis som så många andra av mina böcker om psykologi och filosofi som bara väntar på rätt tillfälle/mognad). Men så drog jag ut den ur hyllan och fastnade för det sista kapitlet, med rubriker som påminde mig om "Kvinnor som slår följe med vargarna", skriven av Clarissa Pinkola Estés. Aha, det visade sig att Janssen kommenterade några av Estés tankar.

Janssen skriver om de två verkligheterna, som av honom kallas "yttre och inre", av Jung "materiens och andens" och av Estés "det ovilda och det vilda". I vanligt språk skulle man kalla det "verkligt och overkligt". Janssen skriver mycket träffande:

Objektiv likställdes i gengäld av mitt synonymlexikon med "verklig". Språket haltade; liksom kulturmönstret tycktes det övertygat om att det bara fanns en verklighet, fast det egentligen fanns två. Det subjektiva betraktades tydligtvis som "overkligt". Mycket meningsfullt på ett sätt: det subjektiva gav i utgångsläget upphov till overklighetskänslor. Men om man inte avfärdade overklighetskänslan, såg man att "overkligheten var lika verklig som verkligheten".

Det motsatspar som Janssen tycker motsvarar Jungs egentliga tankesätt, är "personas verklighet (den man förhöll sig till genom persona) och animas värld, det vill säga själen", som var den arketypiska verkligheten, det kollektiva omedvetna. Personas verklighet, skriver Janssen, är den överenskomna verkligheten, väsentligen kolletivt definierad, en roll, skriven innan man själv började agera i den.

Jag är inte säker på att jag fick något sagt med detta. Just nu har jag lite härdsmälta och ska läsa igenom min mans C-uppsats. See you on the other side...

Gott nytt år!

Jaha, då var det dags att skriva 2009 då, vad kul! När jag ser tillbaka känner jag att 2008 nog inte var mitt allra bästa år men jag har förhoppningar om att det kommande ska bli händelserikt. 2007 var ett enormt bra toppenår för mig så jag hoppas på varannanprincipen.

Jaja, hur som helst, the show must go on!