Samhain

Precis innan skymningen masade jag mig ut i skogen, lite småsjuk men taggad. Jag kände mig dock lite ensam, men så tänkte jag på vad Thoreau skrev, något i stil med att "En människa som är i full besittning av sina sinnen kan aldrig känna sig ensam." Just när jag tänkt det, vände jag blicken åt vänster och såg för första gången den nya månskäran. Jag fylldes med glädje, värme och vördnad.

Lite kusligt var det att vika av från stigen och stiga in i den mer otämjda skogen. Dimman svävade omkring mig och avbrutna träd skapade märkliga människoliknande skepnader. Så långt allt gott. Men när jag kom fram till ritualplatsen - fortfarande med hygglig sikt - och tände de fyra marschallerna, svartnade världen genast då jag blev bländad. Jag såg ingenting!

Det var då tanken dök upp, "Vad gör jag här i mörkret ensam, varför gör jag det här?" Jag kände mig faktiskt riktigt korkad, var jag rätt funtad som sysslade med detta? När som helst kunde det komma en enorm älg och braka in i cirkeln. Det prasslade och lät i närheten. Is i magen, ingen panik... Om jag hade haft någon där att dela "galenskaperna" med hade jag förmodligen inte ens funderat över det, men jag undrar hur många som har ritual ensamma mitt ute i skogen om natten.

När ögonen hade vant sig kunde jag plocka upp mina saker och ställa marschallerna i väderstrecken. Jag fick dock krympa cirkeln mycket mer än vanligt, så jag kunde dra nytta av ljuskällan. Det såg ut så här, men blixten i kameran ger mer ljus än det var i verkligheten:Man såg inte mycket bortom kan jag säga. När jag väl drog igång gjorde jag det dock med kraft och övertygelse. Jag försökte verkligen ladda cirkeln med så mycket energi som möjligt så att jag skulle känna mig trygg och skyddad. Lite självsuggestion också, om jag lät mer säker än jag kände mig skulle jag nog bli det också. Och det fungerade bra.

Åter igen hade jag verkligen pluggat ritualen, så den satt i ryggmärgen. Det är en härlig känsla, att kunna ge sig hän och inte störas av prasslande papper! (Förresten hade jag aldrig sett någon text i mörkret.)  

Vid slutet gjorde jag som jag brukar, jag drog en runa med ett råd fram till nästa högtid. Jag fick Ing. Informationen är hämtad från Grimners runor.

Ingrunan representerar Frejs sexuella alstringskraft, manlig befruktande kraft, fysisk kärlek och attraktionskraft. Ing går hela tiden mot nya mål, och representerar all den kreativitet och skaparkraft som ligger i sexualiteten.

Ing representerar vårens kraft, alla de växter som börjar gro efter den mörka kalla vintern, och sådden, både den växtliga sådden såväl som djurens och människornas sådd, i avsikt att frambringa ny avkomma.

Ing är i sanning en lyckobringande runa, i det att den pekar på vår manifestationsförmåga, och vår förmåga att så frön inför framtiden.

I Uppsala dyrkades Ing i förening med Frej, under namnet Yngve-Frö. På isländska blev detta Ingunar-Freyr. Namnet Frö är signifikativt för Frej och hans ursprungliga funktion som den som befruktar hela skapelsen.

I en agrarkultur som det gamla Norden är fortplantningsförmågan mycket central, och Frej avbildades följaktligen alltid med en enorm manslem.

Den självklara kopplingen mellan manlig sexualitet och kreativitet är intressant också i det avseendet att det belyser varför vi (och framför allt vi män) skapar så många destruktiva och bisarra saker och företeelser nuförtiden. Om vi skulle omfamna sexualiteten som något positivt, istället för att frukta den som något farligt, omoraliskt, skuldtyngt och opassande, skulle kanske sexualiteten, och därmed kreativiteten som helhet, inte längre kunna existera i den perverterade form vi så ofta ser den idag. Och därmed skulle förmodligen även de flesta perversa uppfinningar och idéer försvinna.
Och varför jag gör detta? Jag antar att det bara är sådan jag är, det får mig att må bra och är en del av den jag vill vara. Vi skapar oss själva i varje stund och med varje val. Jag väljer att aktivt utöva min tro, att sätta den i den främre delen av min tillvaro och hedra makterna.


Från en högtid till en annan

En indisk student gjorde mig uppmärksam på att det nu är tid för den indiska ljushögtiden Diwali. Det är en festival som pågår i fem dagar och började i går vid mörkmånen. Av vad jag har läst, firar man främst gudomarna Rama och Lakshmi. Lakshmi är en gudinna jag nyfiket har nosat på under flera år. Vid firandet tänder man många små oljelampor, diyas, för att symbolisera det godas seger över ondskan. Man har på sig nya kläder, äter sötsaker och försöker utföra goda handlingar.

Jag är förstås inte insatt, men jag tycker att Diwali känns lite som en blandning mellan Samhain, Yule och Imbolc. Samhain eftersom det inleder det nya året, Yule eftersom det är ljusets triumf i och med Solgudens födelse och Imbolc eftersom det är den främsta ljushögtiden.

 


Samhain-tankar

Nu har jag haft en ganska utmattande och utmanande vecka med långa dagar och nationella prov på jobbet. I förrgår under ett möte brusade dessutom en kollega upp och stormade ut ur rummet och smällde igen dörren efter sig. Det genererade en hel del negativitet hos mig. Dels är jag rätt obekväm med konflikter (iaf om de hänger i luften och inte blir utredda) och dels tyckte jag att personen uppförde sig barnsligt och oproffesionellt. Men jag tror att personen har en hel del press på sig, så det kanske slog slint.

Men annars, tankar inför Samhain var det ja... Jag sitter och funderar kring min ritual och läser olika exempel. Känner inte alls att jag vill fokusera ritualen kring bortgångna släktingar eller förfäder, vilket är de ritualer jag sett mest. För mig handlar Samhain mer om en gräns eller skiljelinje: nu är den tydliga gränsen mellan det ljusa halvåret och det mörka halvåret, sommarens slut och vinterns början, liv och död i naturen, yttre och inre fokus.

Ett annat tema är förstås att släppa taget, släppa släppa släppa. Att låta naturen och livet ha sina cykler, att acceptera att allt är i ständig rörelse och att vi måste flyta med förändringar, inte försöka stå emot. Vi kan dock försöla styra i vilken riktningen förändringen skall ske, med medvetenhet, insikt och intention.

Som jag tror att jag skrev förra året, ser jag Guden redan som Herre över Underjorden och ledare för den vilda jakten under Samhain. Han är nu den Mörka Guden, ledsagare och väktare. Gudinnan har tagit sin skepnad som den Gamla, dels som mild Vishetsbärare, dels som en vildare Dödsgudinna. Deras samspel under denna period av året är något jag skulle vilja fokusera mer på och utforska. Hur upplever ni att de förhåller sig till varandra nu?Att återta sin kraft

I går kväll fick jag äntligen nog av att vara ledsen. Jag hade gjort det som man råkar göra ibland; ge bort sin kraft. När man känner att en person har för stor makt över ens mående, om man är glad eller ledsen. Jag kände mig nu tvungen att bryta detta band eftersom det övervägande har gjort mig olycklig på sistone.

I en improviserad ritual bröt jag detta band, så att jag kunde återta min kraft. Jag fick en mycket positiv känsla och upplevde att det nog skulle bli bra trots allt! Jag valde ett armband som jag skulle ta av som en symbol de stunder när jag började tvivla.

Men man ska vara försiktig med vad man visualiserar och tänker sig! I dag - mitt under pågående lektion - gick armbandet faktiskt itu bara sådär och pärlorna trillade ur min ärm som ett höstregn...


Flödet

Flödet har temporärt stannat upp lite här på sidan. Jag märker hur hösten och mörkret påverkar mig, hur jag vandrar inåt och fokuserar djupt på mina tankar och känslor just nu. Det har resulterat i många poetiska försök, men inget som riktigt lämpar sig för den här sidan. Varje årstid tänker jag att jag nog inte kommer påverkas, men det blir så ändå.

Annars är det bra med allt. Är lite nervös eftersom mina elever ska skriva nationellt prov på måndag, så håll gärna en tumme för dem! ;)

I går hittade jag en grupp - Ieva - som jag tyckte mycket om, här är den bästa låten än så länge! Den är lite höstigt vemodig.Spontanfirande

Som jag skrev tidigare, hade jag inte tänkt fira Mabon i år. Men i går när jag gick hem från jobbet (jag lyckades ta mig dit i går ja!) var vädret underbart och varmt och jag kände en överväldigande önskan att bege mig till skogs. Med tanke på att jag var dundersugen på att gå barfota, tycktes det idealiskt att ha ett försenat Mabon-firande.

Jag kom hem, läste förra årets ritual, bedömde att den funkade och packade en ryggsäck med lite grejer. Jag höll redskapen och övrigt på ett acceptabelt minimum denna gång, inte hälften av allt jag äger och har! Det blir ju så fruktansvärt tungt...

När jag stod på höjden och såg ner över min ritualplats log jag och utbrast i  ett spontant: "Aaahhhh hemma!" Tyvärr märkte jag snart att myggen inte hade gett sig för i år, utan var hungriga som alltid. Och är det några som älskar mig så är det myggen...! Kylan och vätan i marken var inget problem, men när det bara sved runt anklarna och på fötterna av myggbett var jag tvungen att ta på mig skorna igen. Tyvärr stör det ju stämningen en del att vara under attack. Men det blir bättre vid Samhain! ;) Runan jag drog till den högtiden blev Odal. Hmmmm...

Här är några bilder: