Snö!

Nu såg jag ut genom fönstret och upptäckte snöblandat regn som i maklig takt föll ner från den mörka, grådaskiga himlen. Igår var det så kallt att jag snart förutspådde snö, men det är verkligen inget jag längtar efter. :(

När jag ändå pratar om kalla saker kan jag passa på att rekommendera en ny, underhållande vampyrserie som jag helt har fastnat för: True Blood. Den är grymt bra och känns lite originell i sin gengre. Se den!

Nu ska jag försöka ta igen lite skolarbete, brygga kaffe, sedan repa, äta panacotta och se ett till mysigt avsnitt. :)

Ha en fin dag där ute!

Häxkväll

Igår kväll var jag och en vän på föreläsningen om "häxor och häxeri genom tiderna". Hon som föreläste var från Ukraina och hennes svenska var inte så lätt att förstå sig på. Men den var i alla fall bättre än hennes skrift, som var så full av roliga stavfel att man satt och kämpade emot skrattsalvorna mellan hennes powerpoint-fönster. Smaka bara på detta ord: "rövkatt djur", som alltså troligtvis skulle ha varit rovkatter. Husdjur visste hon inte vad det hette utan skrev "pet djur" och Hekate blev "Gekate" och det var också så hon uttalade det. När det skulle stå att någon var förskräckligt ful, blev det "förskräckligt full". :D Jaja, men jag är inte här för att göra mig rolig på hennes bekostnad. Överlag var föreläsningen (det jag förstod av den) helt okej. Bättre än vad jag hade förväntat mig.

Det kanske mest intressanta som uppmärksammades var hur många attribut häxan har fått överta från olika gudinnor. Främst de gudinnor som kopplas till ofruktsamhet, ålderdom, jakt, strid, månen, underjorden eller natten. Här har vi t ex Hekate med sina tjutande hundar, Ishtar/Inanna som avbildas med ugglor, liksom Athena och Lakshmi. Vi har olika typer av ormgudinnor, Cerridwen med sin kittel och Baba Yaga med sin flygande mortel. Katten kan få sin förklaring i t ex Bastet eller Freja.

De lyckade försöken att demonisera de förkristna religionernas gudar och gudinnor tycker jag bara är sorgliga. De behornade gudomarna Pan, Cernunnos och Herne har fått stå modell för det yttersta "godas" motpol - Djävulen, Satan. Solgudarna Apollon, Lugh och Balder har blivit Lucifer, den högfärdiga ljusängeln som störtades. Även den gamla, visa gudinnan ska veta sin plats i psykets skamvrå. "Häxa" kallar man Henne, och ser inte att Hon skänker liv genom död. Man har reducerat och förminskat Gudinnan och hennes gestalter till att vara en ond, skrämmande, halvmänsklig varelse. Gömd i skuggorna.


Böcker

Nu var det ett tag sedan jag skrev något. Jag kämpar fortfarande med förkylningen, men mår hyfsat bra nu. Nyss skickade jag iväg en beställning till Adlibris.se. Dessa böcker ska jag njuta av framöver:Deborah Lipp: The Elements of Ritual: Air, Fire, Water and Earth in the Wiccan Circle

Frederic Lamond: 50 Years of Wicca

Stephenie Meyer: Om jag kunde drömma

Kay Pollak: Att växa genom mötenHar ni läst någon av böckerna och vad tyckte ni i så fall?


Jag vill bara att de ska komma NU! :D

The Occult Experience

Tro det eller ej, men jag börjar känna mig lite bättre nu! I dag har jag till och med lämnat min håla för att hämta mitt Ellospaket, trots blåst och kallt regn i ansiktet. Jag tycker nästan att man kan känna hur hösten övergår till vinter. Brrr!

I går kväll kollade jag på en spännande dokumentär som jag kommit över på... ehum... något sätt. "The Occult Experience". Någon som har sett den? Jag kan verkligen rekommendera den i alla fall, den innehöll många skumma, underhållande typer och situationer. Roligast för mig var att se några tidiga wiccaner såsom paret Farrar, Alex Sanders och Selena Fox. Kul att få en inblick i traditionell wicca genom det rörliga bildmediet. Andra roliga typer i dokumentären var LaVey, några från Temple of Seth, Fellowship of Isis, HR Giger och Michael Harner. En riktigt intressant kompott alltså. Se den!OT

Det här inlägget blir lite off topic, som en hel del annat på bloggen. ;) Men jag måste skriva av mig lite glädje. I vår ska jag skriva mitt examensarbete och de nya reglerna är att alla måste skriva i par. Jag kände inte så många som ska läsa pedagogiskt arbete block 3 så nervositeten började komma; vem tusan ska jag skriva med?! En tjej kände jag lite löst från förra terminen och henne har jag försökt jaga utan framgång. Jag ville helst fråga henne öga mot öga, men hon envisades med att ställa in våra möten. När jag var på informationsmötet om examensarbetet i torsdags ringde jag (hon svarade inte) och skickade sms där jag frågade om hon ville skriva med mig och bad henne att höra av sig.

Hela helgen gick utan ett pip så nu ringde jag. Och jag fick positivt besked! Toppen. :) Det hade varit jobbigt att bli ihopparad med någon man inte känner och som förmodligen bor långt ifrån. Nu bor vi i samma stad, har läst samma inriktning och kommer bra överens än så länge. En stor sten föll från mina axlar i dag.

Värre är det med förkylningen, som faktiskt bara blir värre. Det har gått från halsen, till näsan, till bröstet. Jaja, jag ska inte gå in på äckliga detaljer men just nu är det inget vidare ställt med mig. Jag blir nog hemma i morgon med. Något jag ser fram emot är dock den 29:e. Då är det en föreläsning om häxor som jag och några kompisar ska gå på, och innan hade jag tänkt bjuda på te och scones. :)

Tävling

Nu deltar jag faktiskt i min allra första blogg-tävling, så jag hoppas att jag gör rätt. :) Jag kunde helt enkelt inte motstå priserna, med produkter från Aromboden! Massa ät- och drickbart med tema JUL, och ni vet ju hur jag längtar! Hon som håller i tävlingen är Ninninusens. Surfa dit om ni vill vara med och tävla! Det är alltså henne ni ska länka till, inte mig. :)
Skriv alltså inte kommentaren under det här innlägget, utan i hennes blogg! :)

Bitter

Nu är jag bitter, det här förkylningslivet suger verkligen! Vem kan fokusera på skolarbete när man måste rusa upp för att snyta sig var tionde minut?! Och för varje gång man gör det blir huden runt näsan rödare och rödare av det riviga hushållspapperet. *snyft* Det är verkligen syyyyyyyynd om mig! Haha. Nu väntar jag bara på att maken ska gå och handla näsdukar, apelsiner, kanelstänger, mackor och annat viktigt. Själv ska jag nog kura ihop mig i soffan och skjuta skolarbetet på kvällen i stället...

Sjukling

Huahua! Nu har jag gått och blivit riktigt förkyld; halsont, hosta och snuva. Förutom en förlamande trötthet förstås. Tur att jag har en del lediga dagar nu, hoppas bara att jag mår bättre på tisdag. Min sambo var så snäll och gick förbi apoteket för att köpa något som kunde lindra. Han kom tillbaka med Mucoangin, en sugtablett som lokalbedövar i halsen. Men det den bedövade mest hos mig var gomen! Det kändes som en bedövning hos tandläkaren och var lite småläskigt. Men det funkade åtminstone och smaken var helt ok. Orkar inte skriva mycket mer just nu, jag ska vila mig i soffan i stället. I kväll missar jag min kompis krydd-party, men för att muntra upp mig själv har jag beställt massa höstmysiga kläder från Catalog Mail Outlet och i kväll blir det pizza! :D

Ta hand om er där ute!

Myternas makt

I dag fick jag äntligen sova ut! I veckan har vi jobbat mycket och länge på universitetet och det är krävande men roligt. I onsdags fick vi en liten grundkurs i PowerPoint, som jag pinsamt nog aldrig har hållt på med innan. Som tur var är programmet inte alls speciellt svårt att komma igång med och på kvällen började jag pilla på det här hemma. I kursen Svenska A på gymnasiet finns mål som eleven ska ha uppnått efter avslutad kurs (för er som inte vet blir jag färdig lärare till sommaren). Ett av dem är att:

"känna till några vanliga myter och motiv i litteraturen, vilka speglar frågor som har sysselsatt människor under olika tider"

Med andra ord så började jag på en PowerPoint om myter. Det var förstås hur kul som helst och ämnet har alltid fascinerat mig. Just nu läser jag också
"Myternas makt" av Joseph Campbell och Bill Moyers och den är superintressant! Nu hann jag förstås inte klart med PowerPointen, eftersom ämnet är så stort och klockan var sent, men kanske hinner jag fortsätta i dag?

Utmanad

Jahapp! Nu har jag gått och blivit utmanad av Fröken Grön aka Jana, så håll i er! Sedan kan ni läsa hennes mysiga blogg.


3 saker som jag går igång på
Wicca, uppenbarligen!
Smaskiga saker att fylla magen med, jag älskar att äta och dricka gott.
Den underbara känslan att vara delaktig i någons växande, vilken tur att jag ska bli lärare!

3 saker som jag inte kan vara utan
Min man och mina katter.
Läsvärda böcker som ger mersmak.
Min kamera i mobilen, jag är värre än en japansk turist.

3 saker som jag ångrar
Att jag inte flyttade hemifrån tidigare.
Att jag aldrig har lärt mig spela något instrument ordentligt, utan jiddrar runt på alla.
Att jag inte klippte till mitt ex ;)

3 saker som gör mig glad
Att bli puffad av en kärleksfull, blöt liten kattnos.
Lite shopping då och då får mig på väldigt gott humör. Att kunna unna sig något fint.
Chokladkladdkaka!

3 saker som gör mig arg
Att bli ignorerad.
När jag ser andra bli illa behandlade, speciellt barn.
När man tvingas att gå upp alldeles för tidigt när det är kolsvart ute. Då blir jag lite purken. ;)

3 människor som jag beundrar
Min man. Denna outtömliga källa av tålamod, klokskap och kärlek som alltid inspirerar mig.
Min lillasyster. Att ensam våga flytta till Tyskland för att starta från scratch kräver mycket mod. Mod som jag inte besitter men som jag beundrar.
Min farfar. Han är ett riktigt original.

3 saker som jag skulle vilja göra
Börja måla på allvar igen och kanske ta några kurser för att friska upp minnet lite.
Resa mer, och det ska jag också!
Börja med amatörskådespeleri.

3 maträtter eller ingredienser i köket som jag gillar
Lax
Bulgur
Broccoli

3 TV-program som jag ser
Lost
Fringe
So You Think You Can Dance (även om det just tog slut för säsongen)

3 saker som jag har med mig i livet
Min tro
Nyfikenhet
Tolerans

3 saker på önskelistan
En bra lärartjänst med "hög" lön (allt kommer dock att verka mycket efter att ha pluggat).
Ett stort hus att inreda och greja med.
Ett körkort!

3 bloggar jag inte kan vara utan
Dancing Down the Moon
-
-

3 som jag utmanar
Isilya
Angelika
Mana

"Jag älskar forn sed!"

Vad lustigt det känns i efterhand när man som wiccan drömmer att man utropar "Jag älskar forn sed!" samtidigt som man vid en sjö just ska vara med om någon ceremoni. I nästa kast står man plötsligt på en scen i en skönhetstävling (självfallet har jag även blivit blond), där momentet som väntar är att stå och locka håret med ena handen samtidigt som man med den andra håller en mikrofon. Vilken låt som helst kan komma och då förväntas man sjunga med. Innan min låt kom igång försökte jag vara lite rolig för publiken -- ifall jag inte alls skulle känna igen låten kunde jag åtminstone plocka några humorpoäng -- genom att peka menande mellan locktången och mitt hår. I högtalaren ropades det upp att det skulle vara en duett mellan Céline Dion och någon mer. Ooops! tänkte jag och stålsatte mig. Men istället kom Per Gessles "Här kommer alla känslorna (på en och samma gång)" och jag lyckades faktiskt knipa några rader, samtidigt som jag rullade någon hårslinga lite halvengagerat. Jag tyckte mig se mammas stolta ansikte i publiken.

Efter att ha vaknat ur ett sådant dröm-medley kände jag att en stor kopp varm choklad med vispgrädde var på sin plats. ;)

Sammanträffande!

Till er som undrat så var skålen i förrförra inlägget från kedjan Karlsson. Att jag glömde skriva det! :)

Jag önskar att ni kunde känna hur det doftar här hemma för tillfället. Jag har bakat årets första mjuka pepparkaka och doften av kanel, nejlika och ingefära får mig att föreställa mig snö utanför fönstret och ett fackeltåg genom mörkret. Men, än är det inte så. Fast tjuvstarta lite får man väl göra?

I dag var en lång dag på universitetet och imorgon blir ännu "värre". Det är formgivningen som är igång igen för andra tillfället och då är det många timmar på en gång, men oj så kul det är och man lär sig massor! Igår kväll satt jag och knåpade ihop en av uppgifterna; en folder. Fast det blev mer som en mapp av något slag, med plastfickor inuti. Tänkte att man kanske kunde använda den i andra sammanhang också, fast jag vet inte riktigt vad. Att ha ritualer eller meditationer i kanske? Hehe, jag vet inte.

Jag blev väldigt förvånad när någon idag satte upp en bild föreställande månfaserna! Det var en uppgift som handlade om att skapa ett monogram. Jag var övertygad om att den som gjort bilden måste ha varit medveten om att den används som symbol, men det var han tydligen inte. Det visade sig att det var min kompis från andra kursen, som jag för två år sedan råkade berätta för att jag var wiccan, så därför kände jag att jag kunde fråga. Om det hade varit någon annan hade jag väl i och för sig kunnat fråga på ett mindre uppenbart sätt också. Hmmm, lustigt sammanträffande i alla fall!


Uppdatering, lista

*Skriva klart reflektionsdokumentet och maila till handledaren

*Forska lite kring ungdomsspråk (kolla bloggar, artiklar etc.)

*Göra uppgifterna i formgivningskursen
     *Uppgift 1
     *Uppgift 2
     *Uppgift 3
     *Uppgift 4

*Läsa mitt kapitel i Creating Meaning