Fullmåne - februari och Ostara

Usch, jag ligger efter i skrivandet känner jag. Jag har ju dels firat årets andra fullmåne och dels vårdagjämningen.
 
Fullmånen i februari gav jag åt Brighid. Vad jag gör är alltså att jag fokuserar på en särskild Gudinna varje månad och låter mig inspireras på vad sätt det nu blir, och sedan bjuder in Henne i en fullmåneritual i slutet av månaden. 
 
Brighid... Både poesi och handarbete är något jag ägnar mycket tid åt, men av någon anledning så har det aldrig riktigt klickat mellan mig och Brighid. Sådär är det ju, det går inte att bestämma på förhand. Jag uppskattade i alla fall att fokusera på Henne, och lyckades hyffsat lära mig en låt om Henne på gaeliska. Även om jag fortfarande inte kan den utantill...
 
Sedan några år tillbaka återkommer jag till en metod jag gillar och som funkar bra för mig. I ritualen sätter jag mig ner med min Skuggbok och en penna, försätter mig i ett meditativt tillstånd, och väntar tills jag kan hugga tag i en mental röd tråd. Det kan vara ett ord eller en mening som jag fastnar för. Sedan skriver jag, skriver och skriver i något slags "mellan världarna-tillstånd", ett inspirerat tillstånd där vad som helst kan komma fram. Ofta blir det en ny insikt om Gudarna eller högtiderna, en insikt som fördjupar eller förnyar min syn. Denna gång blev det en ny bild av Brighid. Tidigare har jag sett henne som... en ganska mjuk Gudinna, men inte nu. Jag var i Hennes smedja, och det var ingen plats för veklingar.
 
 
Ostara då! Det är inte så mycket att säga; jag hade skrivit en kort ritual då jag faktiskt inte hade en innan. Det blev lite fokus på balansen som rådde, men mest på att locka och välkomna solen och grönskan tillbaka. Det behövdes med tanke på snön som yrde utanför! :)

Gammal målning

 
Här är en bild jag målade när jag var 15 år och hade en av mina första kontakter med det gudomliga, i detta fall Loke. :) Fläckarna ni ser är stearindroppar. 

Wicca - Vad det går ut på

Nu har jag inte hunnit skriva på ett tag. Hela veckan har jag jobbat över, och även nu i helgen, för att skriva högstadiets omdömen i mina två ämnen. Det tar sådan tid!!!
 
I fredags hade jag ett missat samtal och ett meddelande på min telefonsvarare; från Sveriges Radio. För ungefär hundra år sedan blev jag intervjuad om häxkonst/Wicca och jag antar att "what is being said on radio, can come back and bite you in the ass a hundred years later". Jag kan ju tillägga att jag vid den tidpunkten höll på att bryta med häxbegreppet och var en aaaaning luddig när jag diskuterade det. Kort och gott var det ingen speciellt bra intervju vad jag vill minnas, varken frågorna eller mina svar.
 
Därför kan jag inte påstå att jag var så jättesugen på att ställa upp igen, även om jag verkligen uppskattar när andra går ut och på ett bra sätt berättar om sin tro. Man vill ju gärna prestera något man kan stå för, och inte en massa förvirrat svamlande! Jag är en eftertänksam person som lätt blir splittrad om jag snabbt måste komma fram med ett svar. Hur som helst så ringde jag upp reportern och frågade vad han hade tänkt sig för upplägg. Han var mest inne på häx-spåret, men sa att han lika väl kunde intervjua mig om min religion och vårt firande av vårdagjämningen. Det var tänkt till onsdag, men eftersom jag jobbar hela dagen så passade det ju inte så bra. Ostara är ju heller inte en av våra största högtider, så den är inte så hemskt tydlig att prata kring.
 
Vid någon punkt i samtalet frågade han om Wicca: "Men vad går det ut på?" Jag blev fullkomligt ställd. Vad jag inte ens hittade ord för just då, är att Wicca inte har något definierat mål, att en sådan fråga inte ens fungerar att ställa, att det är individuellt. Wicca har inte ett uttalat mål som att komma till himmelriket, nå upplysning eller slippa återfödelse. Visst hade jag kanske kunnat dra någon klyscha som att "leva i samklang med naturen", men det skulle låta så platt.
 
Jag önskar att jag med ord kunde förklara vad jag upplever och känslomässigt känner med Wicca... Men det tillåter sig inte riktigt. Kortfattat kanske man kan förklara en del av Wicca med:
 
-Wicca är en naturreligion. I Wicca tror vi på gudomlig immanens, där både vi och naturen är en manifestation av det gudomliga. Många av oss är även intresserade av självutveckling, psykologi och annan introspektion, därför att det gudomliga anses manifesterat i vårt inre, vårt psyke. Våra högtider baseras på årets växlingar som även speglar människans inre processer och vår individuella fysiska levnadsbana. I mytoset kring årshjulet följs våra gudar och naturen åt i en cyklisk dans. I vår syn finns ett tydligt samband mellan microkosmos-macrokosmos. 
-Wicca är en mysteriereligion. Wicca är mer än ett trossystem, eftersom kärnan inte är en definierad tro utan en upplevelsebaserad praktik, där tron snarare är i ständig individuell process och fördjupas och nyanseras över tid. Det kanske viktigaste redskapet för detta är de årstidsbundna ritualerna och övergångsritualerna, där det inre och yttre samspelar för att skapa fördjupad mening.
-Wicca vilar på förkristen grund och vi dyrkar/tillber/jobbar med förkristna gudomar. Vårt skelett är förkristet men köttet och blodet hämtas från här och nu. Eftersom det gudomliga är immanent är det tillgängligt för alla att kultivera en personlig kontakt. Det finns inga bestämda ramar för hur man ska betrakta, eller samspela, med det gudomliga, men en individuell förbindelse och förståelse är vad vi strävar efter.

Viktiga datum 2013

Hmmmm... Jag tror att jag kommer kunna hålla mig ganska sysselsatt, eller vad tror ni?


27 jan – fullmåne

2 feb – Imbolc

25 feb – fullmåne

20 mars – Ostara

27 mars – fullmåne

25 april – fullmåne

30 april – Beltane

25 maj – fullmåne

21 juni – Litha

23 juni – fullmåne

22 juli – fullmåne

1 aug – Lughnasadh

21 aug – fullmåne

19 sep – fullmåne

22 sep – Mabon

18 okt – fullmåne

31 okt – Samhain

17 nov – fullmåne

17 dec – fullmåne

21 dec – Yule