Fullmåne, augustiJust nu känner jag mig lättad och väldigt glad och tacksam. Jag fick uppleva en sådan härlig fullmåneritual i kväll! Själva ritualen har jag skrivit på sedan i går. Jag hade en ceremoni sedan tidigare som jag inte alls var nöjd med utan ville omarbeta. Nu kändes det mycket bättre! Min nymåneritual och mörkmåneritual behöver också bearbetas lite, men överlag är jag nöjd och tycker att det finns en röd tråd mellan de tre nu.

Esbat är något jag har kämpat lite med genom åren, dels vad jag ska ha för rituellt fokus och dels med kontinuiteten. Jag tror dock aldrig att jag har firat så många månar på ett år som i år, och aldrig har det känts så bra. Genom att pröva mig fram och ändra saker får jag till bättre ritualer som blir mer och mer anpassade till mig. Och då blir det bättre resultat.

Jag hade egentligen tänkt utöva magi i kväll, men kontakten jag fick vid meditationen lugnade mig så pass att det kändes överflödigt. Jag funderade på om jag inte hade kunnat få kontakten med hjälp av den enkla meditationen, utan att behöva gå igenom en hel ritual. Jag kom fram till... ja och nej. Det är möjligt att det hade blivit samma resultat utan en ritual, men en kvinna sa en gång att ju mer kraft man lägger på själva "förarbetet" desto mer ger det tillbaka. Ja, det är som orsak och verkan! Dessutom tar det nog för de flesta lite tid att skifta medvetandefokus i en fingerknäppning och då kan ritualens form vara till hjälp, eftersom den är stegrande.

När jag började meditera frågade jag Gudinnan i vilken skepnad hon ville visa sig för mig. Svaret kom nästan omedelbart: Cerridwen. Även om hon brukar ses som Gudinnans gamla aspekt kändes det helt rätt att hon var där. Svaren kom svävande som på dimma eller rök, fulla av tröst och försäkran. Jag är glad och tacksam ända in i själen! :)
Jo, det kom jag på att jag måste skriva också! Jag hade skjutit upp fönstret i rummet lite så att jag skulle få in lite nattluft och se månen bättre. När jag tog upp staven för att dra cirkeln, tänkte jag först låta bergskristallspetsen få lite månljus på sig. När jag närmade mig fönstret öppnade det sig! Det var som hämtat ur en film! ;) Hahaha!


Fullmåne

Här kommer en dikt som jag har knåpat på i dag, med tanke på fullmånen i morgon. Den är inspirerad av "The Charge of the Goddess".


Lyssna noga till Mångudinnans ord
Vars ande omfamnar både himmel och jord

Mig ska du söka när du något behöver
För jag är likt bägaren som av kärlek svämmar över
När månen är full ska du hemligt kalla
Och jag ska svarande låta slöjorna falla
För jag är de tre månarnas gudinna
Jag är den gränslösa himlens härskarinna
Jag är jordens outsägliga rikedom
Jag är skönheten hos våren när den går i blom
I min närvaro ska din själ vara fri
Fri att sjunga och dansa till naturens melodi
För ditt privilegium är glädje utan ände
Glädje och njutning att dela med en frände 
Sådan ska min enkla hyllning vara
Min enda lag är att hjärtats rop besvara
Om du lyssnar ska jag låta vindar friska,
leka i ditt sinne och hemligheter viska
Jag må vara höljd i slöjor skira
Men i varje människas inre ses jag spira
Vid slutet av vägen skänker jag dig tröst
När mörkret är djupast trycker jag dig till mitt bröst
För jag har varit med dig nu och alltid förut
Och jag är det som uppnås vid längtans slut
Trädgården - augusti

Jag tänkte visa lite vad som händer i trädgården så här i augusti. Jag tycker själv att det är ganska spännande! :)

Klicka för större bilder.

 Här har lite ringblommor blivit skördade. Jag ska torka kronbladen och ha i bröd har jag tänkt. Egentligen skulle jag ha gjort salva, men jag har haft svårt att hitta bivax, burkar etc. Och så känner jag mig lat.


 Även salvian är redo att skördas. Den ska torkas och drickas som te mot förkylning och halsont. Och om det blir tillräckligt över gör jag rökelse av resten.


 Smaskig timjan! Den har jag dels stoppat i en flaska med vinäger, men resten ska torkas och användas som krydda i mat.


 Den allra första moroten dras upp!


 Katten var lite lagom road av moroten. Det vill säga: inte alls. ;)


 En av våra två pumpor som växer så det knakar. De är min mans små skötebarn. ^^


 Mina älskade björnbär börjar äntligen mogna!


Musik

Jag vet inte om det är för att jag de senaste dagarna har fokuserat mycket på mina sinnen, som jag så starkt upplevde vad jag gjorde i går. Jag och min man var på en konsert där det spelades medeltidsmusik. Musikerna hade förstås underbara instrument som irländsk harpa, nyckelharpa, säckpipa och flöjter m.m. Från de första tonerna var jag som trollbunden, och insöp musiken med varenda por.

Den första låten var vackrast, en bitterljuv melodi på nyckelharpan som ryckte tag i mitt hjärta. Mitt sinne sveptes iväg av tonerna, och framför mig såg jag en mäktig vårfors, sprudlande av liv och kraft. Jag flög också över vidsträckta skogar, gröna, lummiga skogar över vilka solens strålar sänkte sig. Musik kan vara otroligt suggestiv.

Jag började fundera över varför det är just det vemodiga som berör mig mest? Jag fängslas inte alls av det glada, och knappt av det arga. Men det ligger en otrolig skönhet och lockelse i det vemodiga!


Gårdagen

Det har inte blivit något Lughnasadh-firande för mig än. Då Lughnasadh inföll spelade vi vår sista föreställning (ve och fasa, vad ska jag nu göra?!). Jag är även bestämd på att fira utomhus, och tills i går har vädret varit ostadigt. Jag var på väg att genomföra firandet i går, speciellt efter att ha läst igenom förra årets ritual som jag tycker är hur vacker som helst, men ändå orkade jag inte. Jag tror att det delvis beror på att det har varit så intensivt med teatern, vi har spelat tio (eller ja, det blev nio eftersom en regnade bort) föreställningar under ganska kort tid och jag är väl lite trött helt enkelt. Flera i ensamblen har drabbats av förkylningar så här efteråt och även jag har lite ont i halsen.

Därför ville jag bara gå ut och kravlöst vara i naturen. Länge har jag tänkt plocka blåbär och solen sken i går så jag begav mig ut i skogen med några glassbyttor. I stället för blåbär fastnade jag vid vägkanten där johannesörtens gula blommor lyste glatt mot mig. Över rapsfältet bredvid svävade vad som såg ut som hundratals vita fjärilar med vingar sköra som tunt papper. Insekter surrade och lät så där riktigt lyckliga som bara blomälskande insekter kan. På den klarblå himlen svävade en rovfågel, cirklandes runt, runt, runt i jakt på ett byte. De breda bruna vingarna var helt sträckta där den red på vindarna. Jag plockade örtens gula blommor, tog dem mellan mina fingrar så lite av det röda pigmentet fastnade på fingertopparna.

Att plocka johannesört visade sig ganska tidsödande så när jag väl var inne i skogen kände jag mig trött och lite hungrig. Jag gick till min ritualplats där jag satte mig i den naturliga cirkeln mellan träden och tog fram mitt kanelkryddade kaffe och mina kakor. Solen värmde mig om ryggen och allt omkring mig strålade, tycktes så fullt av liv. Varmt vibrerande färger fyllde mitt synfält och skogen hade nog aldrig varit vackrare än då. Det var långt mycket vackrare än jag kan beskriva. Jag hällde upp mitt kaffe och skålade med skogen, med gudarna, med livet.

Sedan lade jag mig i öster, lade mig vilandes i det mjuka gräset och kände jorden under mig. Jag andades, andades som när man var liten, långt ner i magen. Jag kände magen spännas ut och tryckas mot marken, jag andades jorden. Den doften, mina vänner, från allt som växte runt mig, kan jag inte heller beskriva. Doften från tallarna, gräset, växterna... Den doften lugnade mitt innersta väsen, fyllde mig både med styrka och sövde mig. Och ljuden, från allt som rörde sig i skogen. Jag läste en gång, att ingen människa som är i full besittning av sina sinnen kan känna sig ensam. Det är väldigt sant. Hur skulle man kunna känna sig ensam i skogen med så mycket liv? Även fast jag var en ensam människa där, var jag under korta ögonblick ett med allt, och allt var fullt av liv.


Lughnasadh

Här kommer lite vackra bilder som jag förknippar med Lughnasadh! :)