Mot Skottland!

Jag skuttar bara in för att säga att jag inte kommer att vara här på ca en vecka. I morgon reser jag och maken uppåt i landet för att sedan flyga vidare mot Skottland och Edinburgh för att gå på bröllop. Lovar att ta massa roliga foton och visa er senare.


Pussar o kramar!


Nej till moské

Facebook alltså... Jag såg nyss att en tjej på min vänlista hade gillat gruppen "NEJ TACK! Till moské i Sverige". Först tänkte jag bara låta saken bero, som jag oftast gör eftersom alla har rätt till sin åsikt osv. Men sedan tänkte jag, att om man så tydligt och offentligt flaggar sin åsikt måste man ju också vara beredd på kommentarer! Dessutom kände jag mig lite arg, eftersom jag hade gått in och läst på gruppens sida och den verkade starkt SD-förankrad och väldigt vinklad och diskriminerande.

I hennes profil undrade jag alltså varför hon inte ville ha moskéer i Sverige, och var muslimerna annars skulle gå för att utöva sin religion? Kyrkan? Innan jag hann blinka hade hon dock raderat min kommentar...

Usch, säger jag, våga stå upp för religionsfriheten, den ska gälla ALLA!


Faisal Mosque in Islamabad, Pakistan


JA TACK TILL MOSKÉER I SVERIGE!


Citat

Ibland hittar man roliga citat som gör att det drar lite extra i mungiporna. :)


"Ah, to be a Witch in October…

It's kind of like being...a Turkey at Thanksgiving!"LÄNK

Hednisk humor

Jag vet inte om jag lade in den här för ett tag sedan kanske, men det tål att upprepas! Åh vad jag skrattar!!! :D


Listen to the words of the Goddess of Beans, she who was of old also called Sweet Java, Arabica, Canephora, Creamy Latte, Robusta, Cappuccino, Mocha, and by many other names.


Whenever ye shall wake on a dreary morning, once in the day, and better it be when your mug is clean, then shall ye assemble at mine shrine, at the humble French Press or the American machine; and if ye be wise, with a grinder. There shall ye gather, ye who are fain to open your eyes, but have not yet seen the light; to these will I bestow the Aroma of the Mysteries.


Then shall your mind be free of the cobwebs of dreams; and as a sign that ye be really free, thou shalt feel thy blood quicken in thy veins; for mine is the acceleration of life, the awakening of the spirit and the bitterness of dregs, though you may attempt to conceal the Taste of Truth with sugar.


Keep pure your mug, strive ever towards it, and let naught stop you or turn you aside. For mine is the purest and darkest of beans, and not the frozen granule. Also know this: I have been with you since the dawn, and I am that which is attained at the end of the steaming.


Insikt

Jag fick just en insikt. Jag gick hem från teatern, där vi hade talat och gjort övningar om personlighetstyper. Av någon anledning började jag viskande repetera åkallan av riktningarna. Det var som att arbetet med mitt inre hade gjort mig mer inriktad mot andlighet. Och då slog det mig:

När jag är i kontakt med mitt inre, mitt väsen, är jag även i kontakt med det gudomliga. När jag utforskar mig själv, utforskar jag samtidigt det gudomliga. Det var som något jag hörde tidigare i dag: Ögat som du betraktar Gud med, är samma öga som Gud betraktar dig med".

När jag riktar blicken mot mig själv, riktar jag samtidigt blicken mot det gudomliga. Jag är allt och alltet är jag, världen i ett sandkorn.

Jag tror att det kan vara därför som jag har känt mig som mest i kontakt med det gudomliga när jag har målat. Förr har jag tänkt att det berodde på den skapande kraften, men nu har jag tänkt om. Jag tror att det är för att jag går upp i mitt inre, jag bearbetar tankar och känslor och inte minst jobbar jag med symboler.

Kanske den gamla grekiska uppmaningen på templets vägg: "Känn dig själv", egentligen skulle vara "Känn dig själv - så känner du Gud"?
:)


Magkänslan

Jag lyssnar otroligt mycket på min intuition, min magkänsla. Jag känner i magen när jag är på rätt spår och jag litar fullständigt på den känslan. I går kväll (jag minns inte ens hur) kom jag över ett yrke på internet och känslan i magen började byggas upp. I dag har jag läst mer och känslan blev så överväldigande att jag både har blivit tårögd och hoppat jämfota! JAG VET NU VAD JAG VILL JOBBA MED!!!

Jag vill bli samtalsterapeut och jobba med psykosyntes! När jag tänker på att detta är vad jag skulle kunna göra, börjar jag nästan gråta. Så starkt känner jag för detta och det känns minst sagt... överväldigande. Om jag så måste jobba med något annat innan eller samtidigt för att ha råd att gå utbildningen, så är det det jag måste göra.

Av vad jag så här långt har kunnat läsa mig till, fokuserar man i psykosyntes på det som är friskt hos individen. Svårigheter och hinder ses som vägar till mognad och personlig utveckling. Målet är självförverkligande, att nå sitt fulla potential. Metoder som används är bland annat vägledd meditation, gestaltning och målning. Grundaren, Roberto Assagioli, ville skapa en psykologi som gav uttryck åt det sant mänskliga; våra känslor och behov likväl som kärlek, vilja, kreativitet, visdom och andlighet.


När jag var femton

När jag var femton skapade jag mitt första altare
En svart duk, massa ljus och damm
Rökelsens aska låg i drivor bland tarotkorten
Stearinen droppade vitt och brett, etsade sig fast
Vad hade man egentligen ett altare till?
Rökelsen stiger mot taket och jag lägger en stjärna...

När jag var femton tillbad jag Loke
Lockande, vacker och vis
Trickster, hamnskiftare, konspiratör
Självisk antagonist
Jag var så trött på mig själv, på min bräcklighet
Ville också vara gränsöverskridande
Ville byta form på både kropp och själ
Bli fri

När jag var femton sådde jag fröet
Jag önskar jag hade kunnat ta flickan i famn då
och lyssna på henne
Nu går vi, hand i hand, vägen fram
Den femtonåriga flickan och jag


Hur skapar man en relation med en gudom?

Det här är en fråga som jag har brottats mycket med i perioder; frågan hur man skapar en personlig kontakt med en specifik gud eller gudinna. Här spelar synen på det gudomliga roll. Som en person så bra beskrev det, kan olika sätt att betrakta det gudomliga vara rätt vid olika tillfällen, utan att de motsäger varandra. Det kan man kalla odogmatiskt! Bara för att man lär känna en gud så känner man inte automatiskt alla andra gudar, och likadant med gudinnor. På det sättet är de verkligen individer och jag tycker att precis som med människor är vissa gudomar lättare eller svårare att bygga en relation till.

Ibland tror jag att man helt enkelt får acceptera att relationen inte alltid blir så som man först hade önskat. Vissa gudinnor är som mödrar, andra som systrar, en del kanske till och med som lite mer avlägsna fastrar. ;) Men ändå tror jag att relationen alltid har något att erbjuda.

Jag tänkte nedan gå igenom de metoder jag har samlat på mig, och om ni vet någon metod som jag inte nämner så vill jag verkligen att ni skriver en kommentar!

MytologiDet första steget som jag tycker kommer naturligt, är att utforska mytologin kring den gudom man vill bygga en relation till. Vilka berättelser finns, vilka andra gudar förekommer och vilken relation har "din" gudom till dem? Vilka symboler förekommer i myterna, är det till exempel djur, växter etc.


FaktaVilken konkret fakta kan du hitta kring gudomen? Har man kunnat utreda i vilken område han/hon dyrkades, under vilken tidpunkt, kanske till och med hur de religiösa byggnaderna såg ut? Finns det information om vilken tid på dygnet gudomen dyrkades och hur riterna såg ut? All sådan typ av fakta är av intresse.


ShrineEtt shrine är en plats som är helgad åt en specifik gudom. Det kan vara en plats inom- eller utomhus dit man kan gå för att be, meditera, offra, utföra ritualer eller bara för att söka närhet. Till skillnad mot ett altare kan man verkligen släppa loss när man utformar sitt shrine. Du behöver inte alls ha några rituella verktyg här utan kan använda den information du fått från tidigare undersökningar för att göra det så personligt och riktat som möjligt mot den specifika guden/gudinnan. Här använder du dig av färger, symboler, bilder, statyer för att både göra det tilltalande för ögat och själen. ;)


Daglig ritualFör att på en daglig basis bygga och upprätthålla en relation kan man ha en mycket enkel (eller så elaborativ man vill) ritual. Man kan jämföra det med att bygga en relation till en vanlig person. Träffas man bara några gånger om året är det svårare att bygga en varaktig, djup relation än om man i alla fall träffas en gång i veckan.

Om man tidigare har hittat information om hur man förr dyrkade gudomen, kan man inkorporera vissa drag i sin dagliga ritual. Kanske har man hittat traditionella böner eller texter som man vill använda. Eller så skriver man eget förstås! På nätet finns många förslag på vad som kan ingå i en daglig ritual.


Skapande arbeteGenom någon form av kreativt, skapande arbete kan man också närma sig en gud eller gudinna. Skulptera, måla, sy, sjung, dansa! Genom sina sinnen kan man få nya impulser och ny förståelse som man inte kan sitta och tänka sig till. Jag hade en period när jag målade en mängd olika Isis-tavlor, och jag kände mig verkligen nära och kopplad till henne under tiden!


DrömmarNär man börjar fokusera och rikta uppmärksamhet mot en specifik gudom så kan han eller hon också börja visa sig i dina drömmar, så ge akt på dem! Kanske visar de sig i andra skepnader, kanske visar de oss saker, kanske tilltalar de dig. Genom drömmar kan man absolut bygga vidare på den relation man startat.


MeditationMeditation föreslår jag att man ägnar sig åt genom alla av de övriga stegen. Det är den metod som har gett mig mest, den situation där kontakten med det gudomliga verkligen har fördjupats och jag har upplevt det gudomliga tydligast. I meditation kan det gudomliga (precis som i drömmen) visa sig på helt andra sätt än man har läst om. Man kan bli varse andra aspekter som gör att man får en större bild. Ett citat ur boken "Devoted To You" av Judy Harrow, lyder:

"Scholarship can support and inform ritual experience, but even the best scholarship can never replace it." (s. 200)