Triquetraskål!

Det här är en gammal keltisk symbol (triquetra=latin för "tre hörn") som används inom både wicca och kristendom...


 ... och det här är en skål med samma form som jag hittade igår när jag handlade!


Bloggtips

Nu sitter jag i princip bara och väntar på att min sushi från ICA ska tina så att jag kan äta. Så länge tänkte jag tipsa er om lite nya bloggar jag har hittat. Alla är på engelska, så är ni för lata för att läsa på engelska kan ni stänga ner det här fönstret nu. ;)


The Wild Hunt Blog


Här rapporteras de senaste nyheterna inom den paganska världen. Både underhållande och allvarligt.


Pagan Dad


Precis vad det låter som; en hednisk farsa som försöker uppfostra sina barn i enighet med sin tro.


Spiritually Speaking - Adventures of a Pagan Mom


Pagan dads motsvarighet, skulle man kunna säga. Fast hon uppdaterar inte lika ofta. :(


Tråkig to-do-list

Jag måste göra en to-do-list här, så att jag har vittnen som håller koll på mig. ;) Jag har varit fruktansvärt slö på sistone och behöver göra en uppryckning med mina studier.


*Skriva klart reflektionsdokumentet och maila till handledaren

*Forska lite kring ungdomsspråk (kolla bloggar, artiklar etc.)

*Göra uppgifterna i formgivningskursen
     *Uppgift 1
     *Uppgift 2
     *Uppgift 3
     *Uppgift 4

*Läsa mitt kapitel i Creating Meaning

Pyttipanna...

... skulle man kunna döpa det här inlägget till.

Vaknade för inte så länge sedan ur en hemsk mardröm (ja, jag vet att det är ganska sent men jag är ledig). I den lärde jag mig att man ska se upp med män som ser ut som Pippi Långstrumps pappa -- fast med extremt små fötter -- som vill bli hjälpt av med sina blå skor utomhus i regnet. Sedan kommer han tillbaks med fler skumma män för att bryta sig in hos ens coven. Så är det. Akta er nu.

I går var jag på second hand och hittade lite roliga böcker. Först och främst en bok om julbak och julgodis. Gissa vem som verkligen längtar efter doften av pepparkaka, kanel, saffran, apelsiner och stearinljus?! I år planerar jag att baka tills jag stupar och jag måste säkert börja minst två veckor innan jul! ;P

Jag hittade även en bok om folktro i samband med örter och träd, men den innehöll också många recept och söta illustrationer. Den ska jag ge till min kompis, som är mer inne på örter än jag är.

Det blev också två skönlitterära böcker: Mot fyren av Virginia Woolf och Gobelängen av Kylie Fitzpatrick. Jag älskar att köpa böcker för runt 10 kronor styck!

När jag gick till mataffären i förrgår gick jag över ett litet gräsområde och upplevde att jag fortfarande kan skratta och känna mig lycklig bara för att marken är mjuk under mina fötter! Det låter kanske konstigt, men var en välkommen upplevelse. :)

Altaret, MabonSå, här kommer en bild från mitt altare för Mabon. Jag tycker att det är jättetrevligt att titta på andras altare och är rätt övertygad om att andra också gör det. Därför brukar jag bidra med mina egna bilder, trots att andra kanske tycker att det är för privat. Det är det väl till viss del, men vill man måste man väl ge lite också? Fram för fler bilder på vackra altare på nätet!

För första gången i en ritual använde jag mig av enebärsdricka. Jag har aldrig druckit det förr, det smakade som en blandning mellan must och mjöd, jättegott! En halv jättemuffins fick jag i mig också, det gick fort för jag var så hungrig vid det laget. Haha. Det är lustigt, det kvittar nästan hur kort ritual jag har, jag håller nästan alltid på i en timme eller mer. Tiden bara flyger iväg, men det har nog de flesta som jobbar med ritualer varit med om. I sanning skapar man en plats mellan tid och rum! :)

Efter ritualdelen hade jag en meditation, faktiskt samma som jag skrev om nedan i ett inlägg, där man möter Persefone. I andra meditationen på kort tid fick jag kravla mig ner i ett björnide, men det var det värt. Fick äntligen svar på något jag har funderat över ett tag.

Nähä, nu ska jag surfa runt och titta på altarbilder! ;)

Traderamiffon

Alltså, jag blir så sur på folk som sätter ut annonser på Tradera! Söker man på "wicca" kan man bland annat hitta:


Vad tusan har det här med "wicca" att göra?!


Eller Mona Lisa?!


Eller för all del en bunt med lacktyg?!Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta? Förmodligen borde jag bara skita i det, men det är svårt att inte bli en liten aning frustrerad...

"Mabon-fika"

Min ena katt kräktes tre gånger i tät följd för en liten stund sedan (varav en gång i soffan). Han såg komplett galen ut sekunden innan han kräktes, sådär som katter nästan bara ser ut på tecknad film. Nåväl...

Igår hade jag mycket på gång, vilket ledde till att jag faktiskt inte hann fira Mabon annat än med min och makens årliga "Mabon-fika". Det är i och för sig inte så bara, utan ett helt okej sätt att fira jordens överflöd! :) Det går alltså ut på att vi bakar och köper groteskt mycket fikabröd och gottar i oss medan vi ihärdigt tänker religiösa tankar... eller nåt. ;P Den här gången hade jag bakat enorma äppelmuffins.

 (Mabon-fika, 2006)

Ändock hade jag tänkt skriva en liten ritual att göra ikväll. Som ni kanske vet (?) brukar jag oftast improvisera mina ritualer, men att skriva en är ju både kul och bra övning. Jag kom ihåg att jag hade en Mabonritual nedskriven från 2003-2004, så jag kollade upp den. Så här i efterhand är det nästan lite pinsamt, jag tyckte att jag nästan skrev som ett barn! Men å andra sidan är det ju bra att man har utvecklats sedan dess. Ja, jag säger då det.

En sak som stal tid från mitt firande igår var att jag var på det första magdans-passet! Det var så otroligt, otroligt roligt och jag längtar redan till nästa gång! Det var så härligt att få inviga min röda, klirrande sjal och få dansa loss tillsammans med andra människor. Ledaren var jättebra, glad och entusiasmerande. Och för att skryta lite tror jag att jag har en chans att bli ganska duktig på det här, det ni!

Om jag däremot ska vara lite självkritisk (vilket ligger djupt rotat i mitt nedärvda beteende) kom jag att tänka på att jag har blivit lite slö gällande högtiderna. Jag har läst på om dem i så många år nu att jag liksom förutsätter att det inte finns så mycket nytt att läsa. Därför har jag kort sagt nästan slutat läsa, vilket inte är så bra för man glömmer ju dessutom alltid saker. Å andra sidan är det ju inte så konstigt, när nästan varje bok om wicca rapar upp samma saker, skrivet nästan likadant. Boktips gällande detta mottages varmt! Om jag ska ge ett själv blir det Farrars Eight Sabbats for Witches.


Meditation för Mabon

Här hittade jag en mycket enkel men bra meditation för Mabon. Översatt går den ungefär så här:


Slappna av i kroppen och andas lugnt. När du är helt avslappnad, fokuserar du på din andning i några minuter.

Du står i en somrig skog. Framför dig är en väl upptrampad stig. Du följer stigen och njuter av fågelsången från lärkan och rödhaken. Du ser en öppning i skogen framför dig. Där är en glänta full av sommarblommor. Det finns en kyla i luften, som om naturen visar de första tecknen på att förändras. Kanske har löven på ett eller två träd blivit flammande gula eller orange.

Du upptäcker en ung flicka som plockar blommor i gläntan. Hon är mycket vacker. Hon har en krans av blommor i håret och du tycker att hon verkar bekant.

Du kommer på att hon inte alls är en vanlig ung flicka, hon är Persefone, som delar av året är drottning i underjorden. Det här är gläntan där Hades först såg henne och slet henne från hennes moder, jorden (Demeter). Det är nästan tid för Persefone att åter färdas nedåt för en ny vinter.

Gå till henne, hon har något att säga dig.

Låt härefter meditationen ta dig dit den vill.


Mabon!Jag önskar er alla en Mabon i rikt överflöd!


Resor/meditation

I ett tidigare inlägg fick jag en fråga om hur man når det medvetandetillstånd där man upplever att man möter gudar, gudinnor, väsen, en form av högre jag etc. Förutom hur skulle man kunna lägga till frågorna vad och varför?

Människan verkar i alla tider ha strävat efter att uppnå detta medvetande, t ex oraklet i Delphi, völvor, medicinmän och schamaner. För att nämna några. Detta har skett genom olika metoder, t ex genom tillfogande av smärta, förtäran av olika växter, sång, trumning etc. Ofta var det en person eller grupp av personer i samhällets tjänst som utförde dessa "resor" för att bringa svar tillbaka till den som frågade, eller för att bota.

Nu är det förstås många som reser för sin egen skull och oftast verkar det ske genom meditation. Orsakerna är dock fortfarande desamma. Jag talar för mig själv när jag säger att det händer att jag ibland gör dessa resor för att få något bekräftat som jag kanske redan visste. ;) Inte så att jag inte kan handla utan att rådfråga högre makter, men ibland kan det ge en extra push när det behövs och man tvekar.

Jag startade med detta genom guidade meditationer, vilket jag rekommenderar för att få upp lite vana innan man reser själv. Det kan vara svårt att vägleda sig själv i början, så antingen kan man gå på träffar (det var så jag gjorde), köpa cd-skivor eller spela in sin egen röst. Guidade meditationer för olika syften finns på nätet. Precis som namnet säger är en guidad meditation skriven och berättad så att den tar dig med på en resa. Den brukar vara skriven i ganska generella termer så att alla får en något sånär individuell och personlig upplevelse. Jag personligen upplever att dessa resor först går inåt, där man etablerar medvetandestadiet, för att sedan fortsätta -- eller kommunicera -- utåt. Om det nu låter vettigt.

Resan brukar nästan alltid börja med en avslappning där man fokuserar på att slappna av i en kroppsdel i taget, ofta med hjälp av andningen. Det är vanligt att man i början andas in genom näsan och ut genom munnen. Att fokusera på andningen är ett effektivt sätt att stänga av alla tankar som trängs i huvudet. Det är i stort sett omöjligt att resa om du tänker på någon du har grälat med, undrar om spisen är påslagen etc. Sinnet måste vara vilande och receptivt.

Somliga når snabbt och lätt det stadiet då man är mottaglig för kommunikation, men för andra kan det ta längre tid att lära sig att följa med i visualiseringarna. Det brukar lossna efter lite övning. Till viss del upplever jag att det handlar lite om att släppa taget, en balans mellan att leda och följa. Jag kom på en ganska bra, illustrerande liknelse igår innan jag somnade: När jag mediterar och går ner i det här djupare medvetandetillståndet, är det som att jag vandrar från stranden ut mot havet. Vattnet uppslukar mer och mer av min kropp, ända tills jag fångas av en undervattenström, då släpper jag taget och färdas dit strömmen vill ta mig. På så vis är det även en fråga om tillit, för man kan inte släppa taget förrän man känner sig trygg.

När du är i den här strömmen kan du börja kalla på den gud, gudinna, väsen etc som du vill möta (om du nu inte gör en guidad meditation, eftersom någon då instruerar dig om vad som händer och vad du ska göra). Ibland kommer de, ibland inte. Var ödmjuk, ställ dina frågor och lyssna.

Grupprocesser

Måste bara få skriva ett litet inlägg från universitetets underbara värld. Under de år jag har studerat där (började hösten -04, oh my goddess!) har det funnits gott om tillfällen att växa som människa, ta sig ur sin "comfort zone" och utmana både åsikter och fördomar. Det har verkligen hänt mycket på den här tiden och inte minst har jag vuxit in i min framtida profession som lärare (vilket jag aldrig hade trott från början).

I kursen jag går nu är vi fem personer och vi har sedan kursstarten arbetat väldigt tätt tillsammans för att sätta upp en mindre föreställning, enligt en kursuppgift. Vår grupprocess har alltså blivit väldigt synliggjord, dels för att vi är få och dels för att vi har jobbat mycket. En modell som man ofta utgår från är Tuckmans, där han beskriver fyra utvecklingsstadier för gruppen. Dessa är:

Forming - deltagarna bildar gruppen och orienterar sig om varandra och om uppgiften.

Storming - deltagarna ifrågasätter här gruppens förutsättningar och varandras avsikter och förväntningar.

Norming - gruppens deltagare formar genom diskussioner och jämkningar gruppens struktur, arbetsfördelning och roller.

Performing - gruppens deltagare är nu beredda att ägna sin mesta tid åt gruppens uppgift.

När vi i gruppen reflekterade kring den här modellen igår, föreslog en person att kanske är det så att man aldrig slutgiltigt tar sig igenom alla faser, utan går lite fram och tillbaka. Detta skulle kunna bero på uppgiftens utformning, där olika individers svagheter och styrkor behöver användas i olika grader. Då blir rollerna inte längre självklara och allt måste diskuteras igenom ännu en gång. Likaså kan medlemmarnas motivation och avsikter gå upp och ned och behöva ifrågasättas. Detta gäller alltså om gruppen inte bara har bildats för att lösa en uppgift.

I förrgår, dagen då vi redovisade vår uppgift, kom det fram att det fanns ett orosmoment i gruppen. En medlem ifrågasatte en annans avsikter och kände att den personen mest var här för att sitta av tiden. Det hela artade sig till en ganska hård diskussion, på gränsen till personangrepp, även om jag är övertygad att individen som drog igång det bara vill väl för oss alla. Problemet låg i princip bara hos de två (även om det påverkar hela gruppen) så de kom fram till att försöka tänka ut alternativ för att gå vidare.

Det underliga var, att när vi skildes åt kände jag mig glad. Jag kände att jag hade kunnat medla en aning under diskussionen och även försökt få dem att se det positiva, att vi från den här situationen skulle kunna lära oss mycket som skulle vara användbart i framtiden. Det finns något citat som lyder ungefär "Varje motgång är en förklädd vän."

Igår kom den ena personen och hade med sig en artikel med diskussionsfrågor kring konflikthantering som vi skulle jobba med enskilt och i grupp. Det tyckte vi alla var ett jättebra initiativ och jag ser fram emot att läsa igenom och arbeta med det!

Grupprocesser är viktiga även ur covensynpunkt och de flesta böcker jag har kikat i om covenarbete innehåller ett sådant kapitel. Det kanske är lätt att glömma att en covenledare inte bara ska ha koll på religionen utan också alla de sociala bitarna. Fungerar inte det kommer heller inte det rituella arbetet att fungera.

Den gamla

Den gamla kvinnan under trädet sluter sina rynkiga ögonlock. Då hon åter öppnar dem ser hon rakt på dig, och du skälver. En gyllene ulvblick möter din, nyfiket, alltför vaket för hennes höga ålder. Du anar att hon bär på mäktiga hemligheter, kunskaper du bara kan drömma om, men hon döljer dem under oansenliga kläder och ett nedböjt huvud. Bara den som möter hennes blick förstår, och bara de som vinner hennes gillande får åtnjuta denna ynnest. Hon väljer själv vem som skall få skåda hennes anlete och då skall du titta noga. Mycket noga.

Har du tur kan du få se det gyllene flyta ut i vajande sädesfält, äggets klibbiga innanmäte eller eldens hungriga tungor. Döm inte dina intryck. Rid på känslans våg och låt dig lyftas högt på tankens vingar. Slumra i trädkronans luftiga bädd och lägg pannan mot den doftande jorden.


Fikapaus

I dag har jag fikat med en kompis och fått lite skvaller till livs om vitkaförbundets stormöte. Intressant, intressant. :) Det blev lite snack om wicca rent allmänt också och det var kul för det var länge sedan jag fick prata om det känns det som. Så jag var lite uppiggad när jag åkte hem.

Till Snöfrid och Angelika (hoppas ni läser, annars hör jag av mig) kan jag säga att vitka i Östergötland kommer att starta upp fikaträffar eller pubmoot från och med oktober, en torsdag varje månad. Eftersom jag inte har orkat fortsätta fikaträffarna efter sommaren förslår jag att de som vill hakar på där! Det kommer åtminstone jag att göra. ;) Man måste inte vara medlem i vitkaförbundet för att gå dit. Frågan är om jag själv kommer att vara medlem där mycket längre.

Vill tipsa om lite bra musik på länkarna nedan. Lyssna!

Jenna Greene

Faun

För att orka med höstmörkret


Dissocialia

Jag är mycket imponerad och glad över Hemköps nya teautomater! Eller vad man nu ska kalla dem? Man drar i ett handtag och så kommer teet genom ett rör ner i påsen som man håller under. De har en del spännande smaker och både rött, grönt och svart te. Hittills har vi köpt hem det underbart goda gröna jasminteet och svart Kvitten. Det finns knappast något bättre på hösten än te och burkarna trängs i skåpet här hemma (en av mina vänner har förresten ett mycket avancerat system med en lista över vilket te som står på vilken hylla). Vi köpte även pulver-cappuccino och Ballerina-muffins, så det blir en rejäl fika i eftermiddag! Jag behöver sådant nu när det blir mörkare och mörkare. Det är bara värmeljus som jag ständigt glömmer bort att köpa när jag är i affären!

Hade en lite diffus dröm i natt om en ritual i ett rum tillsammans med främlingar, mest män verkade det som. Vi skulle fira Mabon, men någon bredvid mig sa att det var Lughnasadh, så jag rättade honom. Ständigt en polis! ;) Nej vars.

I går hade vi en jättetrevlig kväll då vi var på teater med våra grannar/vänner och såg
Dissocialia. Pjäsen handlar om Lisa, som får reda på att orsaken till att hennes liv har urartat är att hon har förlorat en timme. För att återta den måste hon till landet Dissocialia och hennes lägenhet förvandlas till en hiss som tar henne dit. Där blir hon mött av två gayiga "osäkerhetsvakter" i högklackat, en "förätare" som käkar munkar och blir senare tillfångatagen av en syndabock som bräker högt på scen. Jag kan inte förklara, men första akten var hur rolig som helst! I andra akten saktar tempot ner och blir segt som sirap, men man förstår snart skälet till det (jag vill ju inte avslöja slutet ifall någon vill gå och se den själv!). Pjäsen var väldigt aktuell och gripande och jag skulle vilja se den en gång till för att förstå den bättre. Den lämnade mig med många frågor och funderingar. Att gå på teater är så annorlunda mot bio, det är en helt annan slags upplevelse som kräver mycket mer av åskådarna.

Efter teaterbesöket gick vi hur som helst och åt på en indisk restaurang. Maten där är hur god som helst och somliga bredde på med både varmrätt, efterrätt och kaffedrink. ;)


Njuta-musik

Tack vare en länk kom jag över denna underbara låt, som var med i den informativa serien "Stenristarna" som gick på SVT för några år sedan. Jag trodde aldrig att jag skulle få höra låten igen men nu njuter jag verkligen. Den är magiskt vacker!!! :)

"Att leva mer cykliskt"

Jag surfade runt lite och råkade hamna på en sida där jag läste en kort jättebra krönika: Att leva mer cykliskt. Den handlar om den press man som kvinna känner från samhället om att ständigt prestera på topp, oavsett vilken tid i månaden det är. Krönikören förfasar sig över alla hjärndöda reklamfilmer för bindor och värktabletter riktade mot kvinnor som säger oss att vår cykliska natur inte accepteras av dagens prestationsinriktade samhälle.

I stället borde vi lära oss att lyssna på våra kroppar, och att ta tillvara på möjligheterna det ger att leva mer cykliskt. I slutet av krönikan ges tips på detta.

Sådana här texter tycker jag är jättespännande och i stället för att se det som besvärande att jag inte fungerar som en man, stärker ett sådant här tankesätt mig i min kvinnlighet! (Jag kan inte låta bli att skratta lite åt mig själv. När jag var yngre sa en kvinna jag såg upp mycket till att en dag skulle jag nog bli en riktig "kvinnosaks-kvinna".) Men det räcker inte med att tänka, utan man måste leva efter det också.  I helgen hade jag mina dagar av kraftigast menstruation när jag var ute och reste, och jag kände hur illa det passade ihop med mina cykler. Jag ville bara få sitta och vila i ensamhet och vara precis så introvert som jag kände att jag behövde. I stället var jag tvungen att trängas med folk som ville på tåg, sitta och lyssna till andra resenärers pladder och bära tung packning. Jag var sur nästan hela tiden.

Att som kvinna leva efter sina cykler och lyssna på sin kropp är som sagt inte att vara mindre värd än män. Snarare skulle jag vilja säga att det är ett sätt att hylla mångfalden, och att det som gör oss olika kan vara en styrka.

Vad det sällan talas om är mäns cykler, som jag över huvud taget inte kan placera. Man skulle kanske kunna säga att kvinnor lever efter både månens och solens cykler och männen efter enbart solens? Alla påverkas vi ju av solens och därmed årstidernas gång, men det är bara kvinnor som blöder i takt med månen...

Bokprat

Tidigare i dag läste jag ut Det röda tältet och jag tror att jag grät under nästan hela sista femtedelen av boken. Jag slöt igen den med fuktiga ögon och låg och stirrade upp i taket några minuter. Det var mycket länge sedan jag läste en bok som berörde mig så mycket, det var nog inte sedan sista året på gymnasiet då jag läste Den som vandrar om natten av Marianne Fredriksson. Så ungefär vart femte år kanske man kan räkna med att stöta på en bok som verkligen berör en? Nu är jag i och för sig inte en jätteproduktiv läsare... Jag försöker i alla fall skriva en recension nu, men jag har svårt att hitta ord som gör boken rättvisa!

Vilken bok berörde Dig senast på djupet?

Moderskap

Eftersom jag just nu läser boken Det röda tältet kretsar mycket tankar kring moderskap och andra saker som ligger kvinnor nära. Det är fascinerande att fundera över sådant som är så djupt kvinnligt som menstruation och barnafödande. Sådant som förut var förbundet med så många riter och seder, och kan vara än i dag förstås.

I det här inlägget ville jag egentligen bara dela med mig av två dikter som jag tycker om. Denna är från Det röda tältet och är en förlossningssång (Gula är en gudinna kopplad till bland annat helande, enligt boken):

Var inte rädd, din tid är inne.
Var inte rädd, din kropp är stark.
Var inte rädd, ty hjälp är nära.
Var inte rädd, här kommer Gula.
Var inte rädd, ditt barn ska födas.
Var inte rädd, han skall dig ära.
Var inte rädd, våra händer helar.
Var inte rädd, under dig finns jorden.
Var inte rädd, vi har salt och vatten.
Lilla moder, frukta ej.
Alla mänskors moder, frukta ej.


För ett tag sedan läste jag även en otroligt vacker och rörande dikt av
Jaspenelle Stewart, som jag här publicerar med hennes tillstånd. Den är skriven efter födelsen av hennes förste son. :)


THE SHAPE OF A MOTHER

My belly may or may not shrink. I am at peace with that.
36-inches around and I have never felt more beautiful.
A number cannot define me, I will not give it that power.
Body, mind and soul I am balanced and I am healthy,
- waist size notwithstanding.
This body brought forth life.
What greater beauty is there than that?


I am the vessel from which life poured.
I am a mother.


These stretch marks will always be with me.
Commercials may tell me to laser them off,
- but I love them all.
My son has changed my soul forever, for the better.
My body too is changed forever, for the better.
These marks are my tattoo of motherhood.


I have crossed a threshold.
I am a mother.


My hips are bigger, my old jeans don't fit.
These hips birthed my son, they are beautiful.


My breasts are bigger, they soak my shirts.
These breasts nourish my son, they are beautiful.


My heart and my soul are bigger, my emotions overflow.
This heart and this soul love my son, they are beautiful.


I am a mother.
I am strong.
I am beautiful.

I am a mother. 


Uppdatering

Här kommer en liten uppdatering om vad som sker i mitt liv för tillfället, stora och små tankar.

Kaffet puttrar i köket och sprider en hemtrevlig, aromatisk doft. Jag har precis skrivit klart gårdagens grupprotokoll och mailat ut det. Andra uppgifter jag har i dag är att läsa lite om Shakespeare och göra en liten uppgift till morgondagens första tillfälle av formgivningskursen. Det var något om att rita två bokstäver med olika form och reflektera lite. Borde inte ta så lång tid, men ikväll ska vi repa så jag vet inte hur stressigt det blir.

I förrgår kom mitt paket från Ellos, innehållandes en
mörkröd höstjacka och en mysig grå tröja. Jag var orolig att jackan inte skulle passa, för det är ju en chansning att handla utan att prova, men den satt perfekt! Väldigt fin jacka för 350 kronor måste jag säga, rekommenderas varmt! Nu kan jag känna mig snygg och varm i höst. ;)

Jag har kommit igång med både recenserande och läsning igen. Har recenserat "Solens dotter", "Åskgudens son" (haha, det låter som att de där titlarna hör ihop!) och "Vargens lya" och ska strax skicka dem till Lettura. Åh vad jag älskar böcker! I förrgår påbörjade jag en helt makalös bok som heter "Det röda tältet", det är precis sådana böcker som jag älskar. En riktig njutning att läsa, både vad gäller språket och berättelsen. Jag är väldigt, väldigt svag för böcker (och filmer) om starka, kloka kvinnor.

Nu, när spänningen har lagt sig, kan jag berätta om en händelse från helgen. I söndags lyckades jag och min man ömsesidigt skrämma upp oss till att tro att jag var gravid! Nu kan jag skratta åt det, men då höll jag nästan på att svimma vid något tillfälle vid utsikten att bli mamma. Eftersom vi har beslutat oss för att inte skaffa barn blev det lite panikartat och allsköns funderingar började snurra runt i huvudet. Det skulle kännas enormt svårt att göra abort och frågan är om jag inte hade behållt barnet... Jaja, nu slipper jag i alla fall tänka på det, för lingonveckan har gjort sitt intåg och jag har aldrig varit mer tacksam!