wicca and all things awesome -

Jul

På www.sprakradet.se kan man läsa många spännande saker. Bland annat denna förklarande text:"Månaden december kallades i äldre tid också för julmånad, ett ord som är självförklarande. Men varifrån kommer egentligen ordet jul?

Det kommer i alla fall inte av ordet hjul. Det som ligger bakom det hugskottet är väl det att orden - i dag - uttalas lika, och att festen låg vid en tidpunkt då "världens ljus då vänder om sitt hjul". Det kommer inte heller från franska joli 'vacker' såsom påstås ibland. Tanken bakom detta är inte mindre fantasifull: de nordiska vikingarnas julfirande skulle gjort ett sådant intryck på befolkningen i Normandie att de tagit upp ordet jul och låtit det betyda vacker. Även rent språkliga skäl talar emot båda dessa vildvuxna förslag.

Det verkar snarast vara ett germanskt ord för en högtid som låg ungefär vid en tidpunkt då man senare kom att fira minnet av Jesu födelse. Men man vet inte vad ordet ursprungligen betydde. Det är belagt i det nu utdöda gotiska språket. I engelskan lever det kvar som ett ålderdomligt uttryck i formen yule eller yuletide, men normalt heter det där som bekant Christmas.

I de nordiska språken har ordet överlevt som det vanliga uttrycket för denna helg. Det har också exporterats till finska i två omgångar, först i formen juhla, som i dag betyder 'högtid, fest', sedan i formen joulu, som alltså betyder 'jul', och på finska heter månaden december joulukuu, alltså julmånad."

Kommentarer
Postat av: Snöfrid

Fascinerande, där ska jag kika in. :)

För skojs skull utmanar jag dig! ;)

http://fantasy03.blogg.se/2008/november/utmanad-igen.html

2008-11-28 @ 15:06:12
URL: http://fantasy03.blogg.se/
Postat av: S

Din blogg är väldigt cool!

Vlle bara ha det sagt. Dansar du orientalisk dans?

Du nämnde i tidigare inlägg att du skulle öva på "rullningar och kameler". Jag dansar orientalisk dans, riktigt kul!

Hadet!

2008-11-28 @ 23:11:24
URL: http://colourclick.blogg.se/
Postat av: Anna

Den här sidan har lite fler idéer :)

http://forum.skalman.nu/viewtopic.php?f=53&t=33779

2008-11-29 @ 17:43:16
Postat av: Ceriadwen

Anna: Ja, det är förstås en teori som appellerar mycket. :)

2008-11-29 @ 23:18:06
URL: http://ceriadwen.blogg.se/
Postat av: Sarah

Hej,jag läste på ett forum om ditt sätt att spå i runor och blev väldigt nyfiken och vad jag egentligen undrar är om du har lust att dela med dig av dina teorier, tankar och metorder till en sökare som börjat intressera sig för runor.Jag såg även din deviantart hemsida och du är väldigt kreativ och duktig måste jag säga! :)Wicca" rel="nofollow">http://z15.invisionfree.com/SvenskaWicca

Väl mött /Sarah

2008-11-29 @ 23:36:08
URL: http://inallhonesty.blogg.se/
Postat av: Anna

Vinke vink!

2008-11-30 @ 18:08:24
URL: http://www.tarotidag.se/blogg

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback